← obřadní síň na židovském hřbitově (Nová Cerekev) kaple (Nová Červená Voda) →

Opravené (známka 100) zděné synagogy

asi 200m severně od náměstí

Má novou střechu a okna. - První modlitebnu zřídila zdejší židovská obec roku 1693. V 18. století si postavila na jižní straně Rubešovy ulice nízkou dřevěnou modlitebnu s obytnou částí č. VII, užívanou až do poloviny 19. století. Nová synagoga byla vybudována jako halové trojlodí v orientálním maurském slohu architektem a stavitelem Štěpánem Walserem. Západní průčelí tvoří dvě nárožní hranolové věže a mírně ustupující stěna se štítem. Hlavní část stavby je rozčleněna čtyřmi pilíři na trojlodí se širší hlavní lodí a užšími bočními loděmi s dvoupodlažním řešením galerií. Ve východní části střední lodi jsou zbytky dřevěného aronu ha-kodeš. - Synagoga byla postavena v roce 1855 na místě starší dřevěné synagogy. Od 2. světové války do roku 2000 byla využívána jako tovární sklad kartáčoven; veškeré vnitřní zařízení i hodiny v průčelí byly zničeny. Od počátku 21. století probíhala postupná obnova budovy. Kompletní oprava synagogy proběhla v letech 2012 - 2013 v rámci projektu "Revitalizace židovských památek v České republice" spolufinancovaném Evropskou unií. - Synagoga i pozemek pod ní patří Židovské obci v Praze.