← kaplička (Netěchovice) kaple (Netolice) →
9665 bývalá kaple sv. Gertrudy

na návrší V od města u silnice na České Budějovice

V rekonstrukci; má novou střechu. Opravuje se fasáda, místy je poškozena. Má nová okna. - Kaple byla postavena u studánky s léčivou vodou. V roce 1754 přestavěna barokně poustevníkem Jakubem Sýkorou. Kaple byla zrušena na základě nařízení císaře Josefa II. a odprodána dne 2.7.1788 Marii Havlínové. Posléze byla změněna na obytný dům č. 263, nicméně zachovala si původní tvar. - Byla to drobná obdélná stavba sklenutá dvěma poli plackové klenby a s půlkruhovou apsidoutaké sklenuté. K ní byla připojena sakristie, v níž se nacházela studna. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dne 7.10.1982. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (MgA. Zdeňka a Ing. David Trtkovi).