← kaple Panny Marie (Hůrka) kostel sv. Vincence Ferrarského (Hůrka) →
9659 bývalá kaple Proměnění Krista a sv. Anny

přestavěná na rozhlednu

s věží

Z lodi zůstalo jen obvodové zdivo do původní výše, s dveřmi, ale bez oken, nahoře zdivo zakryto poškozenými taškami. Presbytář a věž jsou bez omítky, jsou dostavěny z cihel na rozhlednu. - Podle klatovského kronikáře Jana Floriána Hammerschmidta na vrcholu Hůrky už v v roce 1331 vznikl gotický kostelík zasvěcený Proměnění Krista Pána. V neklidných dobách 15. století byl však pobořen a až do roku 1527 stál ve zříceninách. Toho roku je chrám obnoven a zasvěcen sv. Anně. Další zásadní přestavbu, barokní, prodělal objekt ještě v roce 1725 (snad s využitím zbytků původního sedmistěnného gotického presbytáře) a pak k němu na sv. Annu chodila procesí věřících. Bohužel jeho existence netrvala dlouho, neboť byl už ve druhé polovině osmdesátých let 18. století zrušen jako filiální reformami císaře Josefa II. Postupně se pak proměnil ve zříceninu, která se ve druhé polovině 19. století stala cílem vycházek. V osmdesátých letech 19. století byl proto presbytář nově zaklenut kopulovitou cihlovou klenbou, nad kterou byla vytvořena vyhlídková plošina s cihlovým zábradlím. Schodiště, které na ni vedlo, bylo zakončeno dřevěnou věžičkou s příkrou jehlanovitou střechou. Ta však musela být v roce 1929 pro špatný stav snesena. Tehdy zastupitelé města uvažovali o vybudování moderní výletní restaurace s novou rozhlednou. Kvůli nedostatku finančních prostředků však zůstalo jen u plánů. Po druhé světové válce byla přece jen rozhledna obnovena a presbytář byl upraven pro divadelní scénu. Ve druhé polovině 20. století došlo k dalším úpravám na výletní restauraci. Donedávna se na fasádě uchoval znak města s letopočtem 1969. Od roku 2006 areál někdejšího kostela sv. Anny provozuje občanské sdružení Klub přátel Klatovska, které zde pořádá různé akce pro veřejnost. - Pozemek s bývalou kaplí patří městu Klatovy.