← kaple Nejsvětější Trojice (Rudoltovice) kostel sv. Mikuláše (Rudoltovice) →
9511 kaple sv. Antonína Paduánského

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

na kopci, SZ od kostela

Téměř zbořena; zůstalo pouze podkovovité obvodové zdivo (3,8 x 7,6 m) do výšky: přední stěna cca 0,4 m, pravá stěna cca 0,5 m, levá a zadní stěna cca 1 m. Zdivo je značně zasypáno troskami. Uvnitř rostou stromy. - Po požáru původního dřevěného kostela ve vsi v dubnu 1758 měli obyvatelé Rudoltovic velmi ztíženu možnost účastnit se mší a jiných obřadů, neboť oprava kostela (tj. starého dřevěného) neměla být hotova před koncem podzimu a potštátský farní kostel byl vzdálen něco málo přes jedenáct kilometrů. V té době již stála kaple sv. Antonína Paduánského, kamenná, s oltářem, s dobrou střechou, uzavíratelná, údajně posvěcená, celkově ve slušném stavu. Proto farář P. Johann Sottpla požádal olomouckou konzistoř o povolení sloužit v této kapli u přenosného oltáře o nedělích a svátcích mše a konat i jiné obřady, obzvláště pohřby. Dále žádal o povolení, aby si místní mohli svým nákladem vystavět u kaple dřevěný přístřešek pro případ nepříznivého počasí. Žádané povolení ke sloužení mší svatých o nedělích a svátcích a pro případ pohřebních bohoslužeb konzistoř odsouhlasila dne 5.5.1758. - Ještě na leteckém snímku z 22.4.1968 kaple stojí a má i střechu. - Pozemek s kaplí patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR. - Ves Rudoltovice je zcela zbořena.

Zdroj: Jana Krejčová - časopis POODŘÍ č. 1/2013