← kaple sv. Jana Nepomuckého (Doly) kaplička (Doly) →
9319 kaple sv. Josefa

v Sovinci

se štítovým zvonovým nástavcem

Kaple byla zbořena v únoru 2014, terén je srovnán, je zde volná plocha. - Před zbořením měla střechu s velkými dírami, přístavek byl bez střechy, krovů a stropu, chyběla mu i část obvodového zdiva. Vnější i vnitřní omítky byly otlučeny. Bez oken (pouze mříže) a dveří. Nově byly odstraněny okolní stromy a křoviny. - Kaple s malou zvonicí se nacházela dnes už ve skoro vylidněné oblasti v Karviné - Dolech, na okraji kolonie Sovinec u dolu ČSA. Vlivem důlní činnosti a vlivem nezájmu majitelů byla ve značném stupni zchátralosti. - Hornická kaple na Sovinci v Karviné - Dolech byla postavena z výnosu sbírky horníků uvedené kolonie (ta byla vystavěna v letech 1869 - 1889 pro horníky dolu Jan-Karel, dnes ČSA). Stavbu kaple si vynutila potřeba, když při úmrtí člena rodiny nebylo možno provádět pohřeb z bytu, jak bylo tenkrát zvykem, protože byt měl jen kuchyň a jednu světnici, kde se tísnilo deset i více osob. Z kaple se prováděly pohřby a proto byla vybavena menší zvonicí se zvonem. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Asental Land, s.r.o. z Ostravy.

Zdroj: Jan Polakovič

V únoru 2014 zbourána.