← Husova kaple (Sobotka) fara (Sokolov) →
9287 hrobka rodiny Schusterovy

hřbitovní kaple (hrobka)
pod rozhlednou Hard

středně velká, kamenná, neomítaná

Má opravenou kamennou střechu. Kamenné zdivo je očištěné. Zavřená. - Hrobku rodiny Schuster nechal v roce 1922 postavit JUDr. Franz Schuster pro svého jediného syna, který v roce 1919 zemřel na zánět a následné protržení slepého střeva. Bylo mu pouhých 29 let. - JUDr. Franz Schuster šest let před svou smrtí sepsal závěť, která byla objevena v archivech. Z této závěti se dozvídáme, že veškerý svůj majetek odkázal své manželce, synovcům a neteřím. Franz Schuster po sobě také zanechal určitý obnos peněz, ze kterého měla být hrazena údržba a opravy hrobky. - Po roce 1945 byl rodině veškerý majetek včetně peněz na údržbu hrobky na základě Benešových dekretů zabaven a rodina byla nucena odejít do Německa. Hrobka mnoho let chátrala a několikrát se stala cílem vandalů. - JUDr. Franz Schuster se ve své závěti obrací na město Sokolov, aby v případě nouze převzalo péči o hrobku a postaralo se o její další existenci, neboť hrobka má i architektonickou hodnotu. Toto přání se JUDr. Franzi Schusterovi splnilo a město Sokolov nechalo hrobku v letech 2019 - 2020 kompletně opravit a zajistit proti vandalům. - Pozemek s hrobkou patří městu Sokolov.