← kaple Panny Marie (Valdštejnsko) kaplička Panny Marie (Valeč) →
9283 kaple Božího hrobu

JZ od vsi (asi 50 m pod loukou u velikého buku).

Bez střechy a krovů, klenba je vzadu propadlá. Obvodové zdivo je většinou zachováno do původní výše, ale zadní část (původní kaplička) je z velké části zřícena. Fasáda je zničena. Bez dveří. Uvnitř jsou trosky zadní stěny. Celé okolí je zarostlé křovinami. Kaple stojí pod mohutným bukem ve svahu vrchu dříve zvaného Kalvarienberg. Původně stála na krásném vyhlídkovém místě, nyní je zcela zarostlá křovinami. - Obdélná stavba bez oken s rovným závěrem o rozměrech asi 1,5 x 2 m a výšce asi 2,7 m se zadní částí kamennou, ukrývající těleso původní kapličky a přistavěnou mladší přední částí z cihel. Kaple je kryta cihlovou sedlovou střechou bez krovu. Vstupní průčelí s obdélným, segmentem zakončeným vchodem, je završeno profilovaným trojúhelníkovým štítem. Celou kapli obíhá pod střechou profilovaná římsa. Vnitřní prostor je zaklenut valenou klenbou. V závěrové vnitřní stěně byl patrně výklenek původní kapličky. - Nazývána též Hoppova kaple. - Kaple vznikla patrně rozšířením barokní kamenné výklenkové kapličky, po rozšíření sloužila jako kaple Božího hrobu - poslední zastavení křížové cesty s celkem 14 zastaveními, která sem vedla z Valče. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Pavel Sajfrid z Blatna).