← kaplička (Hodušín) márnice židovského hřbitova (Hoješín) →
9278 kaple sv. Jana Křtitele

se sanktusníkem

Má novou střechu. Zdivo ve štítu nad průčelím místy potřebuje opravit nátěr. Má opravená okna a dveře. Zavřená. Téměř prázdná, interiér neopraven. - Barokní kaple sv. Jana Křtitele se znakem opata plaského kláštera Silvestra Hetzera z let 1748 – 1751 stojí na jihovýchodním okraji svažité návsi, na místě původní kaple poškozené za husitských válek a třicetileté války. Ze staré kaple do ní byly přeneseny tři sochy světců. Po zrušení kláštera v roce 1785 sloužila kaple jako kontribuční sýpka, v roce 1799 byla koupena obcí a obnovena. - Václav Kočka ve své knize „Dějiny politického okresu Kralovického“ z roku 1913 píše o kapli mimo jiné následující: „Kaple tato byla již před válkou husitskou opatřena vlastním kaplanem. Jest o něm zmínka v zástavním listě z roku 1419. – Za války husitské byla kaple pobořena, v letech 1450 - 1470 zase opravena. Z těchto let zachovaly se tři sošky dřevěné, gotické, totiž sv. Jan Křtitel, Vojtěch a Štěpán. - Za války třicetileté byla kaple zase pobořena. – Opat Silvestr Hetzer dal ji v letech 1748 – 1751 od základu opraviti, opatřil oltář a obrazy. - Při zrušení kláštera v Plasích roku 1785 bylo kaple použito na kontribučenskou sýpku. Obec však koupila ji roku 1799 od náboženského fondu za 100 zlatých a ponechala ji k náboženským účelům.“ - V interiéru stávala ve výklenku v pilíři pozdně gotická socha sv. Vojtěcha z přelomu 15. a 16. století. Spolu se sochami sv. Štěpána a sv. Jana Křtitele byla asi součástí původního starého oltáře. Dnes jsou sochy součástí expozice Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici. - Pozemek s kaplí patří městu Kožlany; město v roce 2014 zorganizovalo opravu fasády kaple s využitím dotace z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Světovina). - Město do budoucna plánuje i opravu interiéru kaple. - Kaple je zapsána na seznamu nemovitých kulturních památek.

Zdroj: informační tabule u objektu