synagoga (Jablonec nad Nisou) →
9233 kostel sv. Anny

v Kostelní ulici

Loď mimo sanktusník má novou střechu. - Pod Kostelním vrchem byl v roce 1669 založen první jablonecký hřbitov. Jak dokládá stará rytina, býval hřbitov obehnán zdí a svému účelu sloužil až do roku 1809. V letech 1685 - 1687 na něm dala hraběnka Marie Polyxena Desfours postavit kostel svaté Anny, který je nejstarší dochovanou jabloneckou stavbou. Kostel byl vybudován nejprve bez věže, ta byla přistavěna až v roce 1706. V průběhu dalších let byl objekt mnohokrát opravován a přestavován. Celkem devětkrát proběhly v letech 1747 - 1890 větší opravy. K jedné z raných přestaveb, která souvisela pravděpodobně s předchozím požárem, došlo v roce 1774. V roce 1802 byl již natolik poškozen krov věže, že hrozilo jeho zřícení. Při opravě byly vyměněny dřevěné části, a pak byla opět nasazena makovice s křížem. Znovu byla věžní báň poškozena při bouři v roce 1859. Roku 1890 byla změněna původní barokní fasáda na členitou novorenesanční, čímž kostel získal podobu, která zůstala zachována až do současnosti. Počátkem 70. let 20. století byla opravena fasáda a střecha věžní části. V té době se ještě v kostele konaly pravidelné bohoslužby, potom však byl kostel pro malý zájem věřících uzavřen. Až po roce 2000 byly bohoslužby obnoveny v den svátku svaté Anny. Další opravy kostela byly provedeny s finanční účastí města a státu v letech 1995 až 2002. K nejvýznamnějším patřila renovace dřevěných částí střešní konstrukce, výměna břidlicové krytiny a obnova okenních vitráží. V roce 2003 byla zahájena jednání mezi zástupci města a církve, jejichž výsledkem byl bezúplatný převod kostela do majetku města v roce 2004. Hned další rok zahájilo město s finančním příspěvkem ze Společného regionálního operačního programu celkovou rekonstrukci této jedinečné jablonecké památky. Opravený kostel byl předán veřejnosti v Den památek v září 2006 a nyní slouží pro pořádání různých kulturních akcí. - Pozemek s kostelem patří městu Jablonec nad Nisou; město zorganizovalo v letech 2005 - 2006 opravu kostela.