← kostel Nejsvětější Trojice (Ledvice) kostel Navštívení Panny Marie (Lechovice) →
9158 kostel sv. Blažeje

JV od dvora

Na místě kostela je velmi nerovný terén s navezenými křemeny (asi z pole). - Obrys kostela je zachycen na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Při silnici spojující Krsy a Štipoklasy leží zemědělský dvůr Lechov, který je jediným pozůstatkem po zaniklé vsi, zmiňované v roce 1350. V té době je zde zmiňována i fara a v roce 1357 i kostel sv. Blažeje. Zřejmě poslední farář zde působil v letech 1425 - 1436 a pak se pravděpodobně kostel stal filiálním ke Krsům. - V roce 1785 byl kostel zrušen a postupně rozebrán. Uváděn je ještě v roce 1806, kdy je zmiňováno i to, že byl poutním. Jeho mobiliář přešel do jiných kostelů v okolí. Snad se nám tak zachoval i předpokládaný a dnes už zapomenutý obraz Boží milosti, za kterým do kostela chodili poutníci. Dle staré pověsti se u kostela v noci objevoval čert (nebo černý kozel), který měl být protivníkem sv. Blažeje, vládce světla. - Podle josefského mapování a císařského otisku stabilního katastru lze usuzovat, že stával na vyvýšeném místě nad zbytkem dnešního sklípku při silnici, kde se nachází v husté vegetaci rumiště. - Pozemek, na němž kostel stál, je v soukromém vlastnictví (Jan Gruber z Mydlovar). - Ze vsi zůstal jen velký dvůr.

Zdroj: Luděk Krčmář: Poutní místa a místa zvláštní zbožnosti na severním Plze