← kostel sv. Markéty (Mírov) Husův sbor (Mirovice) →
9021 kaple Nanebevstoupení Páně

v S části vsi

středně velká, se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Odstraněny jsou okolní křoviny. - Kaple byla vystavěna v době nástupu romantizující novogotické architektury, patrně ve 2. polovině 19. století. - Stojí na obdélném půdorysu, v závěru zaobleném. Objekt má jednoduchý výraz s portálem a okny zakončenými lomenými oblouky typu oslího hřbetu. V popředí je kaple doplněna o drobnou věžovou zvoničku vyrůstající ze sedlové střechy pokryté břidlicí. Ve štítu listenový řád, atika štítu je po stranách doplněna kamennými květinami jako v kostele sv. Lukáše v Karlových Varech. Uvnitř kaple stál oltář s obrazem Nanebevstoupení Páně. - V 70. letech 20. století byla kaple zchátralá a vedení obce Mírová rozhodlo o její demolici. Provedení demolice dostali od vedení obce za úkol svazáci; ti ale byli líní a díky tomu k demolici nedošlo. - Po znovuobnovení samosprávy se jedním z cílů programu obnovy vesnice stala i oprava kaple. V roce 1996 bylo vydáno závazné stanovisko k celkové rekonstrukci kaple; v témže roce byla kaple zapsána do Ústředního seznamu kulturních památek. V roce 1998 byla podána žádost o finanční příspěvek na opravu kaple a pomoc při získání zvonu, který byl v době chátrání kaple odcizen. Vlastní oprava objektu trvala tři roky, byla zachována původní barevnost. V roce 1999 byl v kapli zavěšen nový zvon. V interiéru je umístěna keramická plastika akademického malíře Petra Strnada. - Pozemek s kaplí patří obci Mírová; je využívána jako poutní místo a pro kulturní a společenské účely.