← kaple Panny Marie Lourdské zvaná "Jeskynní" (Cetviny) kaple zvaná "Farní" a "Mariazellská" (Cetviny) →
80 kaple sv. Šebestiána

744255
1945–1989
(1740), po 1860, obnovena 1994
na zalesněném vršku SV od bývalého městyse

kamenná, neomítaná

Má novou střechu. - Původní poutní kaple sv. Šebestiána, patrona proti moru, byla postavena v roce 1740 východně od kostela mezi domy na stavebních parcelách č. 58 a 59 (na souřadnicích 48.614739, 14.550063), jež oddělovaly kostel od náměstí. Ke kapli putovala procesí ze širokého okolí. V roce 1840 byla kaple zcela přestavěna. V roce 1860 byl celý tento blok domů včetně kaple zbořen kvůli přeložce silnice. Socha sv. Šebestiána ze zbořené kaple byla dočasně umístěna do koruny stromu u někdejšího domu stojícího na stavební parcele č. 59; později byla umístěna do nově postavené kaple sv. Šebestiána na kopci nad Cetvinami, která stojí dodnes. Od nepaměti o kapli pečovali majitelé Panského mlýna (Herrenmühle); podle ústních zpráv nebyli obyvatelé Herrenmühle nikdy nakaženi morem. Potomci vlastníků mlýna (rodina Oser) obnovili zchátralou kapli v roce 1993, pouze nebyla obnovena její vnější omítka. Kapli vyzdobila malbou paní Anna Loistl. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Jana Mráčková z Kaplic).