kaple (Loubí) →

Opravené (známka 100) zděné synagogy

na Z straně Ztracené ulice

Má novou střechu. Opravena statika. Uvnitř opravena. – První synagoga se ve městě objevila již okolo roku 1560. Původní židovský čtvrť se nacházela poblíž farního kostela sv. Prokopa. Roku 1727 byly čtvrť a synagoga přemístěny do oblasti dnešní Žádlovické a Ztracené ulice. Synagoga pochází z roku 1727 a svou současnou podobu získala při klasicistní přestavbě v letech 1805 – 1806. Svému účelu sloužila až do začátku 2. světové války. Později sloužila jako skladiště, od roku 1958 jako městská umělecká škola a v letech 1964 - 1980 jako městské muzeum. - Po roce 2000 proběhla postupná oprava synagogy, v červnu 2003 zde byla odhalena pamětní deska 56 obětem holocaustu z Loštic a okolí. - Pozemek se synagogou patří městu Loštice.