← obřadní síň na židovském hřbitově (Úsov) kaple (Ústějov) →

Opravené (známka 100) zděné synagogy

v S části města

velká, hranolová, bez věže

Má novou střechu. – Židovská obec s rabínem a synagogou existovala ve městě již na počátku 17. století. Během třicetileté války bylo město i se židovskou čtvrtí vypáleno a mnoho obyvatel přišlo o život. Původní, patrně dřevěná synagoga, zničená za třicetileté války, byla v roce 1688 nahrazena novou, zděnou synagogou. Další rozvoj židovské obce byl v roce 1721 nepříznivě ovlivněn konfliktem s katolickým kaplanem Samuelem Jelínkem z Dubicka, který narušil bohoslužbu svátku Jom Kipur (Den smíření). Podle následného soudního rozhodnutí došlo k přísnému potrestání obviněných Židů a ke zbourání synagogy. V roce 1753 císařovna Marie Terezie povolila zřídit v Úsově tři modlitebny. Dekret císaře Josefa II. Z roku 1783 umožnil výstavbu „nové“ synagogy, která v Úsově stojí dodnes. - Den po „Křišťálové noci“, 10.11.1938, vtrhli místní nacisté do židovské čtvrti, kde mimo jiné zdemolovali a vypálili zařízení synagogy, včetně cenného archivu. Většina židovských obyvatel se z Úsova odstěhovala před příchodem Wehrmachtu. Ti, kteří zůstali, zahynuli během holocaustu. V roce 1948 synagogu zakoupila a následně adaptovala pro své bohoslužebné účely českobratrská církev evangelická. V roce 1993 získala budovu zpět Židovská obec Olomouc, která ji v roce 2002 předala Federaci židovských obcí v ČR. - V červnu 2008 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce celé stavby a synagoga byla zpřístupněna veřejnosti. Během renovace byly odkryty i pozoruhodné nástěnné liturgické nápisy z roku 1785. – Muzejní expozice v synagoze je zaměřena na historii židovského osídlení v Úsově. Poblíž synagogy mohou návštěvníci shlédnout i starobylý židovský hřbitov. - Pozemek se synagogou patří Federaci židovských obcí v České republice.