← klášterní kostel sv. Ducha (Opava) kostel sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty (Opava) →
7567 kostel sv. Hedviky

15.8.1933 (základní kámen) - 16.10.1993 (vysvěcení)
na náměstí Svaté Hedviky

Zdivo místy potřebuje opravit nátěr. Zavřený, zařízený. - S myšlenkou postavit v Opavě kostel zasvěcený patronce Slezska svaté Hedvice přišel kněz, katecheta a profesor opavské reálky P. Johann Eichler. V roce 1894 založil nadaci pro výstavbu kostela a v její prospěch složil částku 6.000 zlatých. V následujících letech probíhalo hledání vhodného místa k výstavbě. V roce 1916 získala silný ohlas myšlenka, aby se plánovaný kostel stal zároveň památníkem padlých v právě probíhající první světové válce. Přestože stále nebylo nalezeno vhodné místo k výstavbě, vznikly na konci 20. let 20. století dva architektonické návrhy kostela. První z nich byl od Adolfa Müllera a druhý od Franze Ludwiga Kurowského. Teprve poté byl nalezen vhodný pozemek na místě starého opavského hřbitova, který nadace koupila a obratem jej převedla na Řád německých rytířů. Dne 3.12.1931 byla vyhlášena architektonická soutěž na podobu pietního areálu. Účast v soutěži byla omezena na architekty, kteří pocházeli nebo působili na území českého Slezska. O výsledku měla rozhodnout komise ve složení probošt Paul Heider, starosta města Ernst Franz, ředitel Slezského zemského muzea Edmund Wilhelm Braun, profesor Heinrich Fanta, malíř Adolf Zdrazila, sochař Josef Obeth a architekti Erich Geldner a Jan Rubý. Soutěže se zúčastnilo 38 architektů a stavitelů a vítězem se stal návrh profesora vídeňské akademie výtvarných umění Leopolda Bauera. Stavba kostela se měla stát vizualizací „slezské ideje“ spojující české i německé Slezany. Po ukončení architektonické soutěže byly dne 31.7.1933 zahájeny stavební práce a dne 15.8.1933 za účasti předních představitelů společenského života tehdejší Opavy probošt Heider posvětil základní kámen kostela. Přestože hlavní stavební práce proběhly do listopadu 1933, dokončovací práce se protáhly a ke kolaudaci došlo až dne 30.7.1937. V roce 1934 Leopold Bauer navrhl pro dekoraci hlavního oltáře deset bronzových reliéfů ze života svaté Hedviky. Dílo přislíbil zaplatit mecenáš, který nechtěl být jmenován pod podmínku, že autorem reliéfů bude sochařka Helena Scholz-Železná. Neznámým mecenášem byla spisovatelka Maria Stona a výše jmenovaná sochařka byla její dcera. Výjev na hlavním oltáři byl inspirován Zmrtvýchvstáním Isenheimského oltáře (1513 - 1515) od Mathise Gotharta Neitharta zvaného Grünewald. Interiér byl vyzdoben malbami Paula Gebauera. Po okupaci Opavy německou armádou v říjnu 1938 a jejím připojením k Sudetské župě bylo zrušeno Eichlerovo kuratorium a práce na dokončení kostela byly zastaveny. Záměr proměnit novostavbu kostela v pomník slezské píle a kreativity tak nebyl naplněn. Během 2. světové války sloužil nedokončený kostel jako skladiště vojenského materiálu a věž kostela sloužila jako pozorovatelna Luftwaffe. Při osvobozování Opavy v dubnu 1945 byl sestřelen kříž na věži kostela. V letech 1946 - 1949 se nevyužívaný kostel stal předmětem zájmu Českobratrské církve evangelické, ale převzetí kostela nakonec nebylo realizováno. V následujících letech byl nezajištěný kostel častým terčem vandalů a teprve v roce 1955 byl upraven jako skladiště zdravotnického materiálu. Jako skladiště byl využíván až do roku 1989. V roce 1990 byl kostel prohlášen za kulturní památku a byl převeden zpět do užívání Římskokatolické farnosti Panny Marie Opava. V letech 1992 - 1993 byl opraven a jeho interiér byl upraven v duchu zásad pokoncilní liturgické reformy. Celkové náklady na obnovu kostela činily 3.500.000 Kč. Po více než šedesáti letech od položení základního kamene byl kostel dne 16.10.1993 (v den 750. výročí smrti svaté Hedviky) vysvěcen olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem za spoluúčasti papežského nuncia Giovanniho Coppy. I v dalších letech po vysvěcení pokračovaly práce na vybavení interiéru kostela. V roce 1999 byla na věž slavnostně vrácena replika velkého kříže, který byl zničen na konci 2. světové války. V současnosti kostel příležitostně slouží ke slavení liturgie. Ve spolupráci s Městským informačním centrem probíhají několikrát ročně komentované prohlídky kostela. - Pozemek s kostelem patří církvi.