← kostel sv. Václava (Opava) nová synagoga (Opava) →
7566 kostel sv. Vojtěcha

na Dolním náměstí

Kostel svatého Vojtěcha, dříve též kostel svatého Jiří, je monumentální jednolodní stavba postavená v letech 1675 až 1681 na místě malého gotického kostela, který byl založen před rokem 1350 a v 16. století zasvěcen svatému Jiří. Kostel je stavebně zakomponován do areálu jezuitské koleje (původně z let 1631 - 1642 přestavěné v letech 1711 - 1723), ve které se nacházelo např. i gymnázium, Slezský zemský sněm (od roku 1853), a ve které nyní sídlí Zemský archiv v Opavě. Po obou stranách lodi se nacházejí průchozí boční kaple, které se dochovaly po dopadu letecké pumy v závěru druhé světové války. Výbuch nenávratně zničil v interiéru kostela téměř všechny nástěnné malby až na fresky bočních kaplí. Konec války nepřečkal ani impozantní dvoupatrový hlavní oltář zasvěcený sv. Jiří, na kterém byl taktéž vyobrazen sv. Vojtěch. Po ukončení 2. světové války, byl kostel opraven do současné podoby. Nynější intarzovaný dřevěný hlavní oltář se původně nacházel v kapucínském kostele sv. Josefa ve Fulneku. Z podnětu památkářky Dr. Dědkové a ve spolupráci s opavským děkanem Františkem Vičarem došlo v roce 1980 k rozebrání zdevastovaného oltáře ve Fulneku a k přesunu jeho částí do opavského kostela sv. Vojtěcha, kde byl v letech 1981 a 1982 restaurován a znovu sestaven. K posvěcení apoštolským administrátorem Josefem Vranou došlo došlo 20.11.1982. Na restaurování a doplnění oltáře se podíleli pražští restaurátoři Jaroslav Ježek st., Jaroslav Ježek ml. Zdeněk Kunc, Josef Kulda, Antonín Hepnar, Karel Stádník. Restaurování tří oltářních obrazů od Felixe I. Leichera se ujali Radana a Mojmír Hamsíkovi. V intarzii nad pravým obrazem oltáře je dochována datace k roku 1777. Původní nedochovaný erb donátorů (pánů z Vrbna) byl nahrazen řezanou zlacenou kartuší s insigniemi sv. Vojtěcha - patrona kostela (mitra a slavníkovská růže) od sochaře Zdeňka Preclíka. Svatostánek je i s intarzovaným soklem umístěn na menze z umělého mramoru, která zbyla z původního hlavního oltáře. - Pozemek s kostelem patří církvi.