← kostel sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty (Opava) kostel sv. Vojtěcha (Opava) →
7565 kostel sv. Václava

u dominikánského kláštera

Má novou střechu. Kostelu chybí presbytář (ubourán v 19. století), který je pouze naznačen v dlažbě. Interiér kostela byl zakonzervován v roce 2006. - Dominikánský klášter s kostelem sv. Václava byl založen v roce 1291 Mikulášem Opavským. Samotný kostel byl stavěn přes 40 let a vysvěcen byl v roce 1336. Kostel vyhořel roku 1461 a znovu roku 1490, tehdy dostal při opravě novou klenbu. V letech 1585 a 1594 byl vydrancován opavskými protestanty. Koncem 16. století byl kostel částečně opraven a získal vyřezávaný dřevěný hlavní oltář. Začátkem 17. století byla postavena věž. V roce 1732 byl kostel barokně přestavěn, pouze kaple sv. Dominika zůstala v původním gotickém slohu. V letech 1733 - 1737 získal kostel novou kazatelnu a hlavní i boční oltáře. V létě 1758 kostelu shořela střecha a byla poškozena klenba a některé oltáře; následně byl opraven. V kostele jsou částečně dochovány nástropní fresky J.I. Depeeho. Dominikánský klášter byl v červnu 1786 zrušen v rámci josefinských reforem. Kostel od roku 1788 sloužil jako armádní skladiště; vojáci zbořili ozdobný barokní štít nad průčelím a v letech 1823 - 1824 zbořili i horní část věže a přistavěnou Loretánskou kapli. Ve 2. polovině 19. století pak zbořili i polygonální presbytář kostela. Na jaře 1945 kostel vyhořel při bojích na konci 2. světové války a v roce 1949 ho armáda v těžce poškozeném stavu opustila. Kostel i nadále sloužil jako skladiště. V 60. letech 20. století hrozila kostelu demolice, tu naštěstí odvrátila oprava z let 1967 - 1974. Od roku 1974 je kostel využíván jako Dům umění. - Pozemek s kostelem patří městu Opava.