← kaple (Svatý Kopeček) kaple (Svatý Kopeček) →
7502 kaple Božího hrobu

za kostelíkem, na Svatém kopečku, V od města

středně velká

Má novou střechu a ozdobné mřížové dveře. Okolní křoviny nově vysekány. - Předlohou stavby je původní Boží hrob v Jeruzalémě, kam byl uložen Ježíš po ukřižování. - Kaple má obdélníkový půdorys, který je na východní straně zakončen obloukem. Rozměry základny jsou asi 5 x 9 m a výška stavby bez věžičky s kopulí je necelých 5 m. Oblouk na východní straně budovy je ozdoben deseti pilastry. Čelní stěnu zdobí vystupující ozdobné římsy a naznačená okna. Vchod do kaple je osazen zdobenou mříží. Na bočních stranách najdeme zamřížovaná okna, která byla odhalena až během oprav (2009 – 2010). Okno na severní straně budovy má tvar lomeného oblouku, jižní stranu zdobí prosté obdélníkové okno. V přední části kapli kryje nízká sedlová střecha, v zadní části na ni navazuje střecha tvaru půljehlanu. Nad zadní částí kaple je vystavěna asi 4 m vysoká věžička s hladkou, nezdobenou kopulí. Věžičce šestibokého tvaru dělá oporu šest zdvojených sloupů propojených lomenými oblouky a příčnými římsami. Vnitřní část je tvořena dvěma místnostmi. Přední místnost, která plní funkci předsíně, je zdobena pouze nástěnnou malbou a je zaklenuta křížovou klenbou. Přes menší vchod se dostaneme do zadní místnosti, která je bez oken, a stěny jsou zdobeny kvádrováním. Zadní místnost vyplňuje socha ležícího Krista. - Křížová cesta v Mikulově je nejstarší v českých zemích. Jejím zakladatelem byl kardinál František z Dietrichsteina. Dne 2. července 1623 byl položen základní kámen kaple sv. Šebestiána; kaple Božího hrobu byla dokončena spolu s některými dalšími objekty v 1. etapě výstavby křížové cesty. Celá křížová cesta byla slavnostně vysvěcena dne 1.9.1676 a celý poutní areál tak dostal svou konečnou podobu, která od toho roku zahrnuje celkem 17 zděných objektů. Areál byl odsvěcen v době josefínských reforem koncem 18. století a začal postupně chátrat. V letech 1862 - 1865 byl areál znovu opraven díky úsilí probošta Augustina Bartensteina; dne 8.9.1865 proběhlo vysvěcení obnovené křížové cesty. V roce 1945 byl areál poškozen při osvobozování Mikulova. Ihned po skončení války byly zahájeny opravné práce. V září 1946 se konala první poválečná pouť. V tomto roce došlo i k převodu majetkových práv nad poutním areálem na římskokatolickou farnost u kostela sv. Václava v Mikulově. Tento stav trvá dodnes. - Poslední celková stavební obnova křížové cesty (vyjma kaplí za kaplí sv. Šebestiána) proběhla v letech 1990 - 1997. V roce 2009 město Mikulov ve spolupráci s církví zpracovalo projekt celkové obnovy. - Pozemek s kaplí patří církvi; církev zorganizovala opravu kaple Božího hrobu v roce 2009.