← kaple Božího hrobu (Svatý Kopeček) kaple sv. Šebestiána (Svatý Kopeček) →
7499 zvonice u poutní kaple

Opravené (známka 100) zděné zvonice

zvonice
vedle kaple sv. Šebestiána, na kopci

Má novou měděnou střechu, nové okenice a provizorní dveře. - Po dostavění kaple sv. Šebestiána se začalo se stavbou zdejší zvonice. Ta byla vybavena nejdříve jedním zvonem, později byla doplněna o druhý menší zvon. Stejně jako kaple sv. Šebestiána byla i zvonice roku 1663 poprvé zničena požárem. Roku 1767 pak došlo k dalšímu požáru zvonice zapříčiněnému bleskem. Oba zvony, větší (sv. Šebestián) a menší (sv. Anna), byly při něm zničeny a roztaveny. Ihned následujícího roku byla zvonice opravena a vybavena novým, mohutným zvonem o váze téměř 4,5 tuny, který ulil mikulovský zvonař Jan Adam Henkelmann. Tento zvon vyzvání ze Svatého kopečku dodnes. Po roce 1951 sloužila zvonice jako stanoviště pro hlídky pohraniční stráže, a to až do roku 1989. - Pozemek se zvonicí patří církvi; opravu zvonice zorganizovalo město Mikulov v letech 2014 - 2015 s využitím dotace z Regionálního operačního programu Jihovýchod.