← kaple (Svatý Kopeček) kaple Božího hrobu (Svatý Kopeček) →
7498 kaple sv. Šebestiána

základní kámen položen 2.7.1623
na Svatém kopečku

s kopulí

Má novou střechu. Má opravená okna. - Zřejmě první stavbou, která byla na vrcholu Svatého kopečku vybudována, byla kaple zasvěcená sv. Šebestiánovi, ochránci před morovou nákazou, jejíž základní kámen byl vysvěcen 2. července 1623. Výstavba kaple, kterou nechal postavit František z Dietrichsteina (1570 - 1636) jako poděkování Bohu za překonání morové epidemie, se pravděpodobně protáhla až do roku 1630. Kníže Ferdinand z Dietrichsteina (1636 - 1698) nechal obnovit po roce 1672 na vrcholu Svatého kopečku svatyni (vysvěcenou 1679) poté, co původní kapli sv. Šebestiána zničil požár. V roce 1714 pak nechal tehdejší mikulovský probošt Jakub František Tilscher (1652 - 1727) ke kapli sv. Šebestiána přistavět barokní sakristii. Tato nová dominanta Svatého kopečku je vystavěna na půdorysu řeckého (rovnoramenného) kříže. Za vlády císaře Josefa II. Byla v roce 1786 kaple sv. Šebestiána odsvěcena a společně s ní přestala věřícím sloužit i křížová cesta. Celý soubor staveb na Svatém kopečku byl určen k úplné likvidaci. Od definitivní zkázy jej zachránila skutečnost, že areál byl soukromým majetkem rodu Dietrichsteinů, který se rozhodl všechny objekty zachovat a využívat pro soukromé účely. Nicméně od toho roku sakrální komplex na Svatém kopečku postupně chátral a upadal. Teprve nástupem Augustina Bartensteina (1814 - 1886) do úřadu mikulovského probošta se poutní místo dočkalo obnovení své zašlé slávy. V letech 1862 - 1865 byla celá křížová cesta, včetně kaple sv. Šebestiána a zvonice, opravena. Na svátek Narození Panny Marie (8. září) probošt Bartenstein za účasti obrovského množství poutníků obnovenou kapli sv. Šebestiána znovu vysvětil. V závěru 2. světové války byla kaple značně poškozena, ovšem ihned po skončení války byla rychle opravena a již v září 1946 se konala první poválečná pouť na Svatý kopeček. - Pozemek s kaplí patří církvi; opravu kaple zorganizovalo město Mikulov v letech 2014 - 2015 s využitím dotace z Regionálního operačního programu Jihovýchod.