← kaple (Lažany) kaple (Lažany) →
7416 kaple sv. Floriána

středně velká, se sanktusníkem

V rekonstrukci; má novou střechu a fasádu. V oknech i dveřích jsou jen mříže. Uvnitř opravena, chybí jí podlaha. Kolem kaple je nově uděláno odvodnění. - Obdélná kamenná kaple s rovným závěrem a zaoblenými nárožími, krytá eternitovou mansardovou střechou s otevřenou šestibokou sloupkovou zvoničkou završenou cibulovou bání. Vstupní průčelí s velkým obdélným, segmentem zakončeným vstupem, opatřeným dnes novou železnou mříží, je nad vynesenou profilovanou římsou završeno trojúhelníkovým stupňovaným štítem s obdélným, polokruhovým oknem v ose. Podélné stěny jsou prolomeny po jednom obdélném, segmentově zakončeném okně. Vnější stěny jsou členěny lizénovými rámci a završeny mohutnou vynesenou profilovanou korunní římsou pod střechou. Uvnitř je kaple plochostropá, krytá omítaným rákosovým stropem. Vnitřní zařízení původně tvořil oltářní obraz Panny Marie (Madony) s anděly v kasulovém rámu, postavený na oltáři a kamenná socha sv. Floriána z 1. poloviny 19. století. - Obecní kaple byla postavena podle projektu neznámého architekta. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci 2. světové války přestala být kaple užívána k církevním účelům, nebyla udržována a postupně chátrala. Vnitřní zařízení bylo rozkradeno či zničeno. Během 2. poloviny 20. století byla opuštěná kaple využívána jako garáž, dílna a sklad materiálu. - Kaple patří obci Štědrá, která zorganizovala její opravu.

• František Pánek napsal 12.08.2009 10:14

v srpnu 2009 byla zahájena kompletní výměna střešní krytiny