7384 kaple sv. Jakuba Většího

J od vsi

Má nový krov a střechu. Zdivo bylo při opravě ponecháno bez omítky (původně kaple omítky měla). Má ozdobné mřížové dveře. Interiér opraven, zařízená. Odstraněny okolní křoviny a snížen terén kolem kaple. - Nazývána též Schopfnova kaple (Schopfn-Kapelle). - Obdélná kamenná stavba o rozměrech 2,3 x 2,8 m, bez oken, s rovným závěrem, vysoká asi 2,2 m. Původně byla uzavřena dřevěnými dveřmi s mřížkou, uvnitř bylo dřevěné klekátko a několik svatých obrázků. - Kaple patřila k usedlosti č. 6 Aloise Böhma. Stojí u cesty do údolí říčky Střela a dále do Žlutic v polích jižně od obce. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple udržována, byla ponechána svému osudu a postupně chátrala. Ve 2. polovině 20. století kapli zásadně poškodil projíždějící traktor. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Luděk Civín z Unhošti). - Rada města Žlutice 5.2.2007 rozhodla, že se město možností opravy kaple nebude zabývat. Opravu kaple zorganizovali členové "Spolku okrašlovacího Vladař" v roce 2014 (zejména rodiny Hnykova a Homolova ze Žlutic). - Kaple byla po obnově znovu posvěcena dne 25.7.2014.