← kaplička (Citice) kaple (Cizkrajov) →
7306 kostel Povýšení sv. Kříže

22.6.1930 (základní kámen) - 19.10.1930 (vysvěcení)
ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu. Fasáda věže a průčelí opravena. Zbytek lodi má omítku silně poškozenou. Má nová okna. Zavřený, uvnitř se opravuje. Odstraněno smetiště z okolí kostela. - První úvahy o výstavbě kostela pocházejí z roku 1895, kdy vznikl v Citicích spolek a byl zřízen peněžitý fond. První světová válka vše odsunula a teprve v lednu 1927 byl založen Spolek pro výstavbu kostela. Základní kámen byl položen až 22. června 1930 a v září téhož toku byla stavba dokončena. Nejvíce se o stavbu kostela zasloužila rodina Brünesova z Citic. - Kostel je jednolodní obdélná stavba s nízkou hranolovou věží, zapuštěnou do hmoty průčelí, a s presbytářem. Loď je osvětlena čtyřmi velkými obdélnými okny po každé straně, obdobná okna jsou rovněž v průčelí. Interiér byl střídmě vybaven novodobým mobiliářem. Postranní oltář na epištolní straně byl zasvěcen Panně Marii a oltář na evangelní straně Srdci Ježíšovu. Po druhé světové válce přestal být kostel využíván a posupně zchátral, vybavení bylo rozkradeno nebo zničeno. - Kostel patřil církvi; obec Citice od roku 2000 naléhala na jeho demolici, což církev odmítala. V září 2004 církev kostel předala spolku "Zapomenuté světlo", jenž zahájil opravu kostela. - Pozemek s kostelem patří spolku "Zapomenuté světlo" ze Sokolova.

Zdroj: Vladimír Prokop + Lukáš Smola: Sokolovsko - umění, památky a umělci do