← kaplička sv. Anny (Stará Oleška) kaplička (Stará Poušť) →

ve vsi, u rybníka

velká, se štítovým zvonovým nástavcem

Pseudogotická obdélná kaple s trojboce uzavřeným presbytářem krytá valbovou střechou. Obvodové stěny kaple jsou vyzděny z větších žulových kamenných bloků, korunní římsa stejně jako vyzdění dveřních a okenních otvorů je provedeno z pálených cihel. Vstupní západní průčelí kaple s hrotitým portálem vchodu se zdobenou ocelovou mříží je završeno trojúhelníkovým štítem se zasklenou hrotitou nikou, ve které byla původně umístěna soška světce, a zděnou zvoničkou na vrcholu. Ve východní závěrové stěně byla umístěna osově dvě hrotitá okna. Do nově snížených výklenků až k terénu byly v době přestaveb ve 2. polovině 20. století vloženy nové dveře a obdélné okno. Dnes jsou výklenky zazděny, pouze v pravém se nachází čtvercové okénko. Boční stěny kaple byly otevřeny po jednom hrotitém okně, později částečně zazděném s vloženým obdélným oknem. Vrcholy všech hrotitých výklenků bývalých oken sahají ve všech čtyřech případech asi 0,6 m pod korunní římsu. Vnější stěny kaple jsou členěny lizénovými rámci v omítce. Pod střechou obíhá celý obvod střechy kaple korunní římsa, spodní okraj kaple lemuje sokl do průměrné výšky 0,5 m nad terénem. Valbová střecha kaple je nesena krovem se třemi plnými vazbami, ve kterých jsou krokve osedlány a začepovány v místě pozednice do vazného trámu a v jalových vazbách pouze s krátčaty, která jsou spojeny čepy do rozpěr mezi vaznými trámy plných vazeb a s pozednicí jsou krátčata spojena jednostranným kampováním. Původně břidlicová střešní krytina kladená na plné prkenné bednění byla později nahrazena na koso kladenými šedými eternitovými šablonami. Vnitřní prostor kaple byl původně zaklenut dřevěnou neckovou klenbou s fabionem. Při rekonstrukci kaple na počátku 21. století byl nahrazen rovným trámovým stropem s prkenným podbitím a rákosovou omítkou. Podlaha kaple je tvořena žulovými deskami. Vnitřní zařízení kaple původně tvořily např. dřevěné vánoční jesle od neznámého autora a krajky od paličkářky paní Pecherové z Neuthierbachu (Nová Suchá). - Kaple byla postavena v blízkosti hospodářské usedlosti na vyvýšeném břehu obecního rybníčku uprostřed obce. Na jaře roku 1886 byl pořízen interiér kaple a následně pak byla téhož roku kaple vysvěcena nejdeckými faráři. Ještě v průběhu roku 1945 nechala jistá německá rodina kapli rekonstruovat, jako poděkování za to, že se všichni členové rodiny vrátili z války zdraví. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva po roce 1945 přestala být kaple využívána k sakrálním účelům a byla ponechána svému osudu. V roce 2004 se o kapli začal zajímat pan Jílek ze stavebního odboru města Nejdek, který nechal vypracovat posudek Národním památkovým ústavem v Plzni a snažil se její opravu prosadit do rozpočtu města, což se z důvodů nedostatku financí nepodařilo. Roku 2005 došlo ke zhroucení dvou třetin stropní a krovové konstrukce do interiéru kaple. V roce 2007 se městu Nejdek podařilo získat prostředky na první etapu obnovy kaple. Celé okolí kaple bylo vyčištěno od náletových dřevin. Po získání stavebního povolení byly v srpnu 2007 zahájeny práce na zpevnění a opravu věnce a zvoničky. Původní konstrukce krovu byla nahrazena novou kopií krokvové konstrukce se zastřešením valbovou střechou. Byl vynesen nový prkenný strop kaple. Rovněž byla osazena nová obdélná resp. čtvercová okna s pseudogotickou vitráží a dveře portálu, včetně obnovení zazděného portálu v průčelí kaple a zazdění stávajícího dveřního otvoru. Opraveny byly také vnitřní omítky a fasáda kaple. Rekonstrukce kaple byla dokončena v říjnu roku 2010. - Kaple na stavební parcele č. 104 není zapsána v seznamu nemovitých kulturních památek ČR. Podle vyjádření Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Plzni, se kaple vymyká svým tvarovým výrazem architektonickému pojetí obdobných sakrálních staveb nejen v tomto regionu, ale i v rámci celého Karlovarského kraje. Drobné sakrální památky s takto koncipovaným vstupním průčelím a zvoničkou ve vrcholu se nalézají spíše na území Francie a Itálie.