← kostel sv. Kateřiny (Merboltice) kaple (Merklín) →

ve vsi, při levé straně silnice na Pstruží

středně velká, se sanktusníkem

Kaple byla pozdně barokní, obdélná, s trojúhelníkovým štítem nad průčelím. Střecha byla sedlová s věžičkou. Vchod v průčelí byl zakončen polokruhově, nad ním bylo v průčelí miniaturní okénko. Po stranách kaple bylo po jednom malém okně. Uvnitř byla kaple plochostropá. Vnitřní zařízení kaple tvořil barokní zlidovělý deskový obraz Korunování Panny Marie z 1. poloviny 19. století, naproti němu visely deskové obrazy sv. Alžběty a sv. Rozálie, signované a datované vzadu K. Lorenzem 1826. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 1/3) patří firmě PKS Praha, a.s. z Prahy, druhý (stavební parcela č. 83) patří obci Merklín. Obec Merklín uvažuje o obnově kaple, kvůli nedostatku prostoru ale nikoli na původním místě; obec hledá prostor, kde by bylo možno v budoucnu kapli postavit.