← kaple Panny Marie (Bystřice) kaple sv. Anny (Bystřice) →

v Z části obce

se sanktusníkem

Má novou střechu, sanktusníku chybí zakončení. Má novou fasádu. Okna jsou opravena. Zavřená. Uvnitř potřebuje vymalovat, zařízená. - Barokní kaple sv. Jana Nepomuckého byla postavena Josefem Schmidtem vedle budovy školy při levé straně silnice na Hroznětín v západní části vsi. Nazývána též Seitnerova kaple. - Velká obdélná stavba zakončená pravoúhlým, segmentově zakončeným presbytářem, krytá sedlovou střechou s věžičkou. Nad vstupním průčelím s polokruhově zakončeným vstupem je umístěn štít. Vnější stěny kaple jsou členěny rámci v omítce a pilastry. Uvnitř je kaple zaklenuta valeně na pásech sbíhajících se na pilastry. Při vnitřní vstupní zdi lodi kaple je vystavěna kruchta přístupná točitým schodištěm. Vnitřní zařízení kaple tvořil původně hlavní oltář s predelou, která nesla oltářní obraz Zpověď sv. Jana Nepomuckého královně z doby kolem roku 1800 od „malíře z Kadaně“. Rám obrazu stejně jako mensu a tabernákl vytvořil v roce 1802 sochař Wenzel Prokop Lorenz z Hroznětína. Stejný autor vytvořil pro kapli rovněž 15 obrazů. Na levé stěně lodi kaple bývala na konzole postavena barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Na protější stěně stávala na konzole 1,35 m vysoká pozdně gotická dřevořezba Panny Marie z počátku 16. století. Většina vybavení interiéru kaple je dnes zpustošena či rozkradena. Zachovány jsou malby zdobící interiér kaple. - Pozemek s kaplí patří městu Hroznětín, které v roce 2013 zorganizovalo opravu fasády a oken kaple s využitím dotace z Programu rozvoje venkova (přes Místní akční skupinu Krušné hory západ).