← kostel sv. Jakuba Většího (Ostrov) piaristický klášter (Ostrov) →
7182 kostel Zvěstování Panně Marii

přistavěný ke klášteru

Má novou střechu, věž měděnou. - Obdélný jednolodní raně barokní klášterní kostel jezuitského typu s bočními kaplemi a s neodděleným pravoúhlým presbytářem krytý sedlovou střechou s pálenou krytinou. Za závěrem kostela byla přistavěna původně podle italského vzoru samostatně stojící vysoká hranolová zvonová věž, obklopená pouze pozdější přístavbou sakristie. Vstupní průčelí s jednoduchým obdélným kamenným portálem vchodu se zvláštní strukturou s polokruhovými okny a nikami je završeno trojúhelníkovým štítem. Vchod je přístupný rozšiřujícím se představeným schodištěm s kamennými stupni. Vnitřní prostor je zaklenut valenou klenbou s třemi páry trojúhelných nestyčných výsečí na pásech, vybíhajících z mohutných vnitřních pilířů, s částečně zachovalou štukovou výzdobou. Presbytář je zaklenut stejnou klenbou jako loď kostela s jedním párem trojúhelných výsečí. Mezi vtaženými pilíři lodi jsou umístěny úzké boční empory. Vnitřní zařízení původně tvořil bohatý raně barokní inventář jednak současné se stavbou kostela a jednak z 1. třetiny 19. století. Hlavní oltář Zvěstování Panny Marie z let 1670-1673 od sochaře Martina Möckela z Ostrova. Na protější straně býval ve výklenku umístěn postranní oltář sv. Aloisia z let 1670-1673 od téhož sochaře. Na levé boční straně presbytáře stával dřevěný sochařský portálový oltář Čtrnácti sv. pomocníků z roku 1828 od sochaře Karla Lorenze z Hroznětína. Na protější straně presbytáře stával raně barokní postranní oltář sv. Floriána z let 1692-1693. - Kostel (tvořící západní křídlo kláštera) spolu s piaristickou kolejí nechala založit vévodkyně Anna Magdalena Sasko-Lauenburská. Zakládací listina nese datum 6. května 1666. Samotná stavba kostela byla poté dokončena v roce 1673. Slavnostní vysvěcení kostela proběhlo dne 16. září 1674. Piaristický klášter byl zrušen roku 1852 a v klášterním areálu zřízen vojenský špitál. Bývalý klášterní kostel zůstal poté až do roku 1863 uzavřen. Definitivním odchod piaristů a zrušení gymnázia však nastalo teprve v roce 1876. V roce 1897 koupily areál bývalého kláštera Sestry křesťanské lásky, německý katolický řád s mateřským domem v Paderbornu, které celý areál postupně opravovaly. V roce 1953 byl zkonfiskovaný areál bývalého kláštera převeden do správy československé armády. Celý areál spolu s kostelem byl poté zcela zdevastován. V letech 2002 - 2007 proto město Ostrov přistoupilo k celkové rekonstrukci zchátralého kostela Zvěstování Panny Marie spolu s celým bývalým klášterním areálem.