← kostel sv. Jana Nepomuckého (Šemanovice) skalní kaplička (Šemanovice) →

Z od vsi, pod lípou proti výjezdu ze vsi

V rekonstrukci; na nové základové desce je po celém obvodu vyzděno nové základové zdivo do výše cca 1,2 m. - Zbytky původního zdiva by před zahájením obnovy kaple zbořeny. Před zbořením zůstávalo z původní kaple obdélné zdivo (2,65 x 3,1 m) vykopané z trosek do výše 0,8 - 1,1 m. Zdivo bylo dosti poškozeno. - Původní kaple byla jednoduchá obdélná kamenná stavba. Uvnitř bylo několik obrazů. - Kaple byla postavena v roce 1826. - Někdy v 50. letech 20. století uhodil blesk do velké lípy stojící u kaple, lípa se na kapli zřítila a částečně ji pobořila. Poškozená kaple nebyla opravena a postupně se zcela rozpadla. Zbytek kmene lípy také postupně ztrouchnivěl a rozpadl se, ale kořeny měly ještě dostatek síly, proto z těchto kořenů vyrostlo mnoho výhonků, z nichž vyrostlo několik dalších lip. Tyto výhonky prorostly i do původního zdiva kaple. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemkové parcely č. 1463/2 a 1335/2) patří "Okrašlovacímu spolku Šemnice"; spolek plánuje obnovu kaple na původním místě v původní podobě. Cílem spolku je obnova kaple do roku 2026, ke 200. výročí jejího postavení. Po obnově kaple má být vedle znovu vysazena i lípa.