← kapličky křížové cesty (Kotel) kaple (Kotvina) →

s věží

Má novou střechu. Nový nátěr se po první zimě zčásti sloupal. Má nová okna a dveře; věž nové okenice. Interiér opraven, zařízená. - V roce 1914 zakoupili občané Kotliny díky veřejné sbírce pozemek pro stavbu kaple a také většinu stavebního materiálu. Stavba byla zastavena po vypuknutí 1. světové války a shromážděné peníze musely být odevzdány pro vojenské účely. Kaple pak byla dokončena a vysvěcena až v roce 1933. Od roku 1945 po odsunu německých obyvatel z pohraničí kaple postupně zchátrala. - Pozemek s kaplí patří obci Měděnec, která v letech 2010 - 2014 zorganizovala opravu s využitím dotačních programů a darů původních německých obyvatel vsi. - Kaple byla po opravě znovu posvěcena dne 18.10.2014. - Ve vsi Kotlina zůstaly čtyři domy, ostatní byly v roce 1957 zbořeny.

Zdroj: Ota Děták