← kaple (Výsluní)
7143 kostel sv. Václava

požár

velký

V rekonstrukci; má nové krovy a měděnou střechu. Klenba opravena. Věž a průčelí mají opravenou fasádu; oprava ale byla provedena nekvalitně a velké části omítky opadaly. Hlavní loď má novou, ještě nenatřenou omítku, boční lodi mají omítku silně poškozenou. Kamenná korunní římsa je místy poškozená. Kostel má nová okna a provizorní dveře. Uvnitř má pravá boční loď novou, ještě nenatřenou omítku. Kostel má opravené podlahy. - Kostel byl uzavřen roku 1960, po požáru v roce 1981 byl určen k demolici (nenašlo se na ni dost prostředků), od roku 1997 je postupně opravován, do oprav už bylo vloženo cca 15 mil. Kč; opravy organizuje občanské sdružení "Nadační fond sv. Václav" a město Výsluní. Na dokončení oprav kostela je třeba cca 20 mil. Kč. – Pozemek s kostelem patří městu Výsluní.

• Pavel Prášil napsal 01.05.2013 20:09

Monumentální průčelí kostela sv. Václava kontrastuje s měřítkem okolních domů. Původní stav je zachycen na staré pohlednici.