← kaplička sv. Vojtěcha (Letkov) kostel Navštívení Panny Marie (Letov) →

pod kostelem

V rekonstrukci; má opravenou fasádu. Bez oken a dveří, jsou v nich mříže (kovové dveře byly ukradeny místními Romy). Uvnitř neopravena. Vykradeny a zdevastovány jsou i hrobky v kryptě pod kaplí. - Jde o pohřební kapli vrchnosti (v soupisu budov "Todtengruft") stojící uprostřed zrušeného hřbitova na návsi. Orientovaná k východu. - Budova se čtvercovým půdorysem a u nás poměrně výjimečnou konstrukcí je snad nápodobou nebo drobnější kopií synagog tzv. lvovského typu: klenbu tvoří devět stejných čtvercových klenebních polí, přičemž středové pole je v rozích podepřené čtyřmi válcovými sloupy. - Hrobní kapli v Letově nechal postavit rytíř Ignác Schreiter ze Schwarzenfeldu (1749 -1824), původem kadaňský měšťan, osvícenec, filantrop a především velmi schopný hospodář, který byl za své zásluhy roku 1807 povýšen do šlechtického stavu s přídomkem „ze Schwarzenfeldu“ a roku 1815 již jako rytíř získal český inkolát. Podle dostupné literatury byla kaple dokončena roku 1817. Stavebník kaple vlastnil v té době mimo Letova spolu s Širokými Třebčicemi a Podbořany i panství Velikou Ves, které přímo sousedilo s vilémovským panstvím Mladotů ze Solopysk sídlících v nedalekém Mašťově. Letovská kaple je v podstatě zjednodušenou replikou mladotovské pohřební kaple z roku 1803, jež stojí u farního kostela v Mašťově. - Pozemek s kaplí patří městu Podbořany; to nechalo v roce 2014 opravit fasádu kaple.

Zdroj: Pavel Prášil

• Jiří Fiedler napsal 20.02.2012 17:29

$Pohřební kaple vrchnosti (v soupisu budov "Todtengruft"), stojí uprostřed zrušeného hřbitova na návsi. Postavena v r. 1817, orientovaná k východu. Budova s čtvercovým půdorysem a u nás poměrně výjimečnou konstrukcí je snad nápodobou nebo drobnější kopií synagog tzv. lvovského typu: klenbu tvoří 9 stejných čtvercových klenebních polí, přičemž středové pole je v rozích podepřené 4 válcovými sloupy. - Není známo, jak vypadala letovská synagoga (zbořená v 70. letech 19. stol.), takže není vyloučeno, že obě budovy mohly být stejného stavebního typu, případně navržené stejným projektantem. (Poslední dochované synagogy "lvovského typu" v českých zemích byly zbořeny po 2. světové válce, nejbližší zachovalá stojí ve Stupavě na západním Slovensku.)

• Pavel Prášil napsal 20.12.2013 17:18

Hrobní kapli v Letově nechal postavit rytíř Ignác Schreiter ze Schwarzenfeldu (1749 -1824) původem kadaňský měšťan, osvícenec, filantrop a především velmi schopný hospodář který byl za své zásluhy roku 1807 povýšen do šlechtického stavu s přídomkem „ze Schwarzenfeldu“ a roku 1815 již jako rytíř získal český inkolát. Podle dostupné literatury byla kaple dokončena roku 1817. Stavebník kaple vlastnil v té době mimo Letov spolu s Širokými Třebčicemi a Podbořany i panství Velikou Ves (Michelsdorf) které přímo sousedilo s Vilémovským panstvím Mladotů ze Solopysk sídlících v nedalekém Mašťově. Letovská kaple je v podstatě zjednodušenou replikou Mladotovské pohřební kaple z roku 1803. Kaple zasvěcená sv. Máří Magdaléně stojí, nově opravená, u kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mašťově.