← kostel sv. Bartoloměje (Siřejovice) márnice (Siřem) →
7015 kostel Neposkvrněného početí Panny Marie

na návsi

V rekonstrukci; má novou střechu, věž a sanktusník měděnou. Místy je poškozená korunní římsa. Věž, levá strana průčelí, cca 2/3 levé strany lodi zepředu a přístavek mají novou fasádu. Zbytek stavby má omítku silně poškozenou (kolem pravé strany průčelí a pravé strany lodi je nově postaveno lešení). Věž má nové okenice a nové okno. Ostatní okna v kostele jsou rozbitá, v okně přístavku je mříž. Dveře jsou zavřené. V interiéru jsou praskliny v klenbě, interiér je poničený, ale uklizený. Opravena je zřícená část ohradní zdi před levou přední částí kostela. - Dne 25.11.1986 poslali Otakar Parma, vedoucí odboru kultury Okresního národního výboru v Lounech a Miroslav Chot, tajemník pro věci církevní Okresního národního výboru v Lounech společný dopis Ministerstvu kultury ČSR s žádostí o odejmutí památkové ochrany celkem 17 objektů v okrese Louny, aby mohly být zbořeny. V dopise uvedli, že odejmutí památkové ochrany těchto objektů bylo navrhováno již ve zprávě o provedení generální aktualizace památkových objektů v letech 1985 a 1986. Dále v dopise uvedli, že "stavební stav navrhovaných objektů je plně havarijní a životu nebezpečný. Navrhované objekty pro upuštění památkové ochrany jsou již dlouholetým problémem, který nebyl důsledně řešen. Možnosti opravy, a to jak kapacitní, tak finanční nejsou v rámci okresu možné zajistit. Oprava by byla značně nerentabilní, protože by stejně nebylo pro objekty využití. Ve většině případů jde současně o objekty, které jsou přes všechnu starostlivost o zabezpečení opravy a zabezpečení vstupu zdrojem úrazů dětí a mládeže a v neposlední řadě i nejsou okrasou pro obec." Jedním z objektů v seznamu byl i kostel v Siřemi, jehož stav je v dopise popsán následovně: "Vyhnilá okna i s okenicemi, shnilé trámoví, značně prorezavělý plech na věžích, propadlá střecha a strop sakristie, silně poškozená omítka, strop, podlaha, trhající se římsy zdí, neopravitelné a bez jakéhokoli využití." - Dne 16.9.1987 se v budově Okresního národního výboru v Lounech uskutečnila schůzka mezi zástupci veřejné správy, litoměřické biskupské konzistoře a orgánů památkové péče o návrhu na likvidaci kostelů. Výsledkem jednání byla „záchrana” dvou kostelů - v Siřemi a Rané. V kostele v Siřemi mělo být zřízeno lapidárium a kostel v Rané měl být po opravě předán Národnímu technickému muzeu. Další dva kostely dostaly „odklad”, o jejich případném zbourání se mělo jednat později a 10 kostelů mělo být zbořeno. Než se stačilo zúřadovat sejmutí památkové ochrany kostelů na Ministerstvu kultury ČSR, došlo k revoluci v listopadu 1989 a demoliční snahy byly zastaveny. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2024 půjde na opravu fasády kostela, opěrné zdi a opravu márnice 2.305.000,- Kč z dotačních programů Ústeckého kraje a Ministerstva kultury ČR (oprava má být dokončena do 31.12.2025).