kaplička (Kníničky) →

zámecká kaple
Z od vsi, v lese

s věží

Loď má jen provizorní téměř plochou střechu (podle obrysů na věži byly krovy původně podstatně strmější). Okna jsou zabedněná. Zavřená, uvnitř je zpustošená. Nově jsou vykáceny stromy v širším okolí kaple. - Kaple stála při někdejším loveckém zámečku Ledeburgů, byla postavena někdy po roce 1843. - Novogotická, obdélná, z hrubě přitesaných kvádrů, má trojboce uzavřený presbytář s hrotitými okny, má fasádu členěnu odstupňovanými opěráky a hrotitými okny s kružbou. Představěná hranolová věž má hrotitá okna a v nice nad portálem je na konzoli v patře věže stojící kamenná socha Panny Marie v životní velikosti umístěná nad baldachýnem. - Kaple je prohlášena kulturní památkou. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.; podnik plánuje opravu kaple v roce 2024.

Zdroj: Jiří Souček: Obrazová rukověť obcí a církevních staveb v okrese Ústí n