← kaple Panny Marie Bolestné (Mikulášovice) kaple Svaté rodiny (zvaná Melchiorova) (Mikulášovice) →
6765 kaple Panny Marie Bolestné (zvaná Balzerova)

v SZ části města, u železnice

Má novou střechu. Bez dveří, zařízená. - Kaple je nevelká stavba přibližně čtvercového půdorysu. Nemá žádná okna (původně měla malé okénko na východní straně), zdivo je převážně kamenné, omítnuté. Střecha je krytá pálenými taškami, původní krytinou byla břidlice. V průčelí kaple je výrazný trojúhelníkový štít. Interiér kaple tvoří, krom malého kamenného oltáře, obraz Panny Marie a dřevěný kříž s mosazným Kristem. Po obou stranách kaple stojí vzrostlé lípy malolisté. Přístup zajišťují jednoduché kamenné schody, které vedou k téměř zaniklé původní přístupové cestě. - Kaple byla postavena v roce 1724 poblíž dnes již zaniklého statku č.p. 435 sedláka Vogla, který původně patřil rodině rodině Balzerových (odtud název). Jde o jednu z nejstarších staveb v Mikulášovicích. Každoročně v květnu se zde konaly tzv. májové pobožnosti. Kaple byla v původní podobě udržována až do konce 2. světové války. Kaple byla udržována pravděpodobně do roku 1954, poté už se o ni nikdo nestaral a byla postupně devastována, postupně byla byla vandaly zničena i velká část obvodového zdiva. Kaple byla obnovena během září 2012. Opravu kaple provedl spolek "Drobné památky severních Čech" s využitím dotace od Nadace VIA a příspěvku od města Mikulášovice. Na obnovu kaple byl použit z velké části materiál, který se nacházel na místě, takže např. mohlo být vsazeno původní ostění dveří s klínovým kamenem s datem 1724 a části původních říms. Byla zhotovena nová střecha krytá pálenými taškami. Celá kaple byla nově omítnuta a natřena červenou vápennou barvou. Tímto odstínem kaple již kdysi byla natřena, jak bylo patrno na pozůstatcích barvy na kamenech. Okolí kaple bylo vyčištěno od náletových dřevin a bylo odkryto přístupové schodiště, které vede od cesty ke kapli. Nové vybavení kaple bylo darováno majiteli restaurace "Baba Jaga". V kapli visí obraz Panny Marie a dřevěný kříž s mosazným Kristem. - Kaple byla po obnově znovu posvěcena dne 10.11.2012. - Pozemek s kaplí patří městu Mikulášovice.