← kaple Korunování Panny Marie (též zvaná Tří otců či Bäterova) (Mikulášovice) kaple Nejsvětější Trojice (Mikulášovice) →
6758 kaple Nanebevzetí Panny Marie (zvaná Wähnerova, také Palmeova)

694126
1945–1989
1718
V od kostela, bližší

středně velká, čtvercového půdorysu, s kupolí

V rekonstrukci; má novou střechu, sanktusník má novou omítku. Poškozena korunní římsa. Omítka mírně poškozena. Má nové okno a dveře. Uvnitř zpustošená. - Kaple stojí na čtvercovém půdorysu s přesekanými rohy. Střechá má kopulovitý tvar s vysokým sanktusníkem. Původně byla krytá šindelem. V jižní stěně je vstup do kaple zakončený jednoduchým obloukem, jediné malé okno je na východní stěně a je rovněž zakončené jednoduchým obloukem. Nad portálem je v omítce vyobrazen monogram IHS. Vnitřní vybavení kaple se nedochovalo, tvořil je malý dřevěný oltář a obrazem Nanebevzetí Panny Marie. - Kapli nechal postavit roku 1718 cestovatel Johann Georg Wähner, který bydlel v již zaniklém domě č.p. 63 (podle svého zakladatele nese jméno). Později získala také označení Palmeova kaple podle jména sedláka, na jehož pozemku stála. Ve věžičce byla ve skleněné lahvi uložena listina od papeže Klementa XI. (1649–1721), která povolovala konání mší svatých. Stavbu postihl stejný osud, jako ostatní mikulášovické kaple. Po druhé světové válce byla kaple vyrabována, stála stranou zájmu a postupně chátrala. Josef Fiedler ve své knize "Vlastivěda Šuknovska" píše: "kaple leží mezi statkem č.p. 53 a statkem č.p. 67. Postavil ji Georg Wähner, který bydlel v domě č.p. 63. V této kapli mohly být slouženy mše svaté, existoval spis od papeže Clemense XI., který byl uložen v kopuli ve skleněné láhvi." V inventárním soupisu kaplí z roku 1837 se píše: "jedná se o kapli při polní cestě do horních Mikulášovic. Je kamenná se střechou z šindele. Je malá, zařízena pouze pro několik modlících se lidí. Oltářík je ze dřeva s obrazem Nanebevzetí Panny Marie. Uvnitř visí ještě tři jiné nehodnotné obrazy. Podle zakladatele Johanna Georga Wähnera má být kaple udržována domem č.p. 64." - Ze střechy kaple byla v roce 2002 ukradena měděná krytina, kaple dostala tehdy dostala provizorní lepenkovou střechu. - Kaple je památkově chráněná. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Kaple patří městu Mikulášovice, pozemek pod ní patří firmě Zemspol, s.r.o. z Velkého Šenova. Město Mikulášovice zorganizovalo v roce 2016 částečnou opravu kaple.