← kaple Loreta (Děčín) kaple Panny Marie Sněžné (Děčín) →
6697 kaple Panny Marie Pomocné

u kostela sv. Václava a Blažeje

středně velká

Má novou měděnou střechu. Zavřená, zařízená. - Kaple je barokní, čtvercová se zaoblenými rohy, členěná pilastry. Hlavní průčelí je tříosé. Ve střední části průčelí má polokruhově zakončený portál s velkým klenákem a zalamující se římsou. V zaoblených nárožích se nacházejí niky se sochami sv. Dominika a sv. Antonína Paduánského. Nad střední částí je štít se sochou klečícího sv. Jana Nepomuckého v nice. Štít je zakončený segmentovou, volutovitě se stáčející římsou. Nad hlavní osou je sousoší Ukřižování Ježíše Krista se sv. Maří Magdalenou a sochami Panny Marie a sv. Jana nad křídlatými zdmi. Vnitřek kaple je zaklenut kupolí na pendantivech. Oltář Panny Marie je rokokový a v interiéru se naléhají také sochy sv. Josefa a sv. Barbory. Vstupní mříž je barokní, tepaná. - Pochází z roku 1726 a tvořila původně součást tzv. selského hřbitova založeného koncem 16. století. Hřbitov byl v 19. století zrušen a v roce 1879 byl přeměněn na park a náměstí Theodora Körnera. Později upravená plocha s kaplí překážela novodobé výstavbě, a proto byla kaple v roce 1927 přesunuta na protější stranu ulice do sousedství kostela sv. Václava a Blažeje. - Ve 21. století stojí na počátku ulice 28. října, která vychází z Masarykova náměstí k severu, po níž vede silnice do Hřenska. - Kaple je chráněna jako kulturní památka. - Pozemek s kaplí patří městu Děčín.