← kaple sv. Jiří (Novosedly) kaple Božího hrobu (Nový Berštejn) →
6535 kaple sv. Martina

ve středu obdélné návsi

velká, se sanktusníkem

Má novou střechu. Zdivo potřebuje trochu opravit nátěr. V levé stěně je svislá prasklina. - Obdélná kaple s užší půlkruhovou apsidou krytá plechovou valbovou střechou s oplechovanou šestibokou sloupkovou zvoničkou s nízkou jehlancovou stříškou. Vstupní průčelí s obdélným lizénovým vchodem je završeno trojúhelníkovým štítem s postranními pilířky a obdélným, půlkruhově zakončeným okénkem. Dvě obdélná okénka jsou umístěna nad portálem vchodu. Boční stěny jsou prolomeny po jednom obdélném, půlkruhově zakončeném okně. Vnější stěny jsou členěny částečně lizénami, podstřešní římsou a bosáží v nárožích vstupního průčelí. Uvnitř je kaple plochostropá. Nad vstupem je na sloupech vynesena dřevěná kruchta a v lodi postaveny dřevěné lavice ve dvou řadách. Vnitřní zařízení tvoří oltářní obraz sv. Martina z 19. století, umístěný v nice v závěrové stěně kaple. V postranní nice napravo od oltáře je umístěna polychromovaná dřevěná socha Korunované Piety, podobná obdobné soše v Močidleci, a původně snad také lidová polychromovaná socha Ecce homo. Na boční stěně jsou zavěšeny obrazy „Sixtinské madony“ a „Krista na Olivetské hoře“, které sem však mohly být přeneseny až později. - U východní stěny kaple stojí pomník obětem 1. světové války. - V minulých letech prošla tehdy již zchátralá kaple rekonstrukcí. - Pozemek s kaplí patří obci Pšov.