← kaplička (Břežany) kaple (Břežany I) →
6498 kostel sv. Markéty

Má novou střechu, věž měděnou. Má opravená okna a okenice ve věži. - Kostel patří církvi, která zorganizovala jeho opravu.

• Pavel Prášil napsal 02.10.2013 08:22

K opravě kostela v Břežanech u Kralovic.( Jak se to jeví z fotografií.) Další celožlutý kostel. Po invazi silikátových veselých barviček nastupuje u památkářů nový směr. Jde zřejmě o jistý alibismus, kostel nezůstane bílý a takovýto "okřík" nikoho nerozčílí. Za opravdu dlouhá léta co opravuji památky jsem jenom zřídka a dříve zažil, že by se někdo dopředu zajímal o původní barevnost omítek. Přitom, v případě méně významných a poškozených fasád jde mnohdy o poslední možnost jak původní nátěry zjistit. Většinou se barevnost řeší až po provedení nových omítek, čili ex post. Investor navíc tlačí na co nejdůkladnější oklepání všeho, co by časem mohlo začít zlobit. U památkářů postrádám zvídavost a odpovědnost, převažuje pohodlnost doplněná předstíráním velkého odbornictví. Na verdikt, že kasárenská žluť je to pravá se čeká třeba měsíc. Nu stavebníkovi stačí, když s tím počítá, aby mu fasáda pod nátěr nezrála tři měsíce.

• Eva Volfová napsal 01.12.2013 18:19

Kostel sv. Markéty v Břežanech se po etapách opravuje od r. 1997. Předtím byl ve velmi zanedbaném až havarijním stavu. Začalo se opravou střechy věže s novým oplechováním, pokračovalo položením nové krytiny nad lodí s malou opravou krovu. Před začátkem opravy fasád, byly omítky zachované v torzálním stavu. Například na exteriéru věže se dochoval jen zlomek fasádních omítek. Proporce sdružených lesénových rámů a štukových profilů se většinou nezachovaly, nejméně na věži. Proto je bylo nutné rekonstruovat z logiky pečlivě zděných ústupků ve zdivu a za pomoci archivních fotografií. Současně probíhal podrobný průzkum fasádních nátěrů v místech, kde se zachovaly. Zůstala poměrně obsáhlá fotografická dokumentace na NPÚ-ÚOPSČ. Opakovaly se 2-3 rozdílné okry, světlý v nejspodnějších vrstvách a místy 1, nebo 2 tmavší. Jen na jižní straně věže se ve vnitřním růžku zachovala výrazně červená, která přecházela z aktivní lesény na pasivní plochu, nikde jinde, proto ji nešlo využít pro rozbarvení … Kostel v sousední Čisté má nový okrovo bílý nátěr, vedle ve V. Chmelištné tmavý okr do oranž a smetanová … Prostě na celém okrese Rakovník se jiný kostel za posledních 20 let nenatíral monochromě, OPRAVDU! Nový nátěr je vápenný. Jako jedinou vadu vidím rozdíl odstínu na lodi a věži, kde dodavatel VN nechytil úplně stejný tón. Sama považuji kvalitu opravy a výběr fasádní barvy za velmi podařené. Jsem připravena situaci vysvětlit osobně na požádání … E. Volfová památkářka, NPÚ

• Pavel Prášil napsal 02.12.2013 19:06

K mojí kritice barevnosti fasády v Břežanech. Zdá,se,že jsem se rozhořčoval sice spravedlivě, ale nepatřičně u nesprávného objektu. Vaše argumentace je přesvědčivá. Věřím, že jednobarevné nátěry existovaly i ve století 18. a stará fotografie zachycuje stav, který logicky nejen, že není původní, ale ani původní barevné rozvržení nemusí opakovat. Omlouvám se. Pavel Prášil