← kaple sv. Jana Křtitele (Lestkov) bratrská modlitebna (Lesy) →
6409 kostel sv. Prokopa

na návsi

V rekonstrukci; mimo malý přístavek u věže má novou střechu, věž měděnou (původní krov a střecha lodi se propadly v říjnu 1993). Malý přístavek u věže je bez střechy, má jen zbytky krovů. Dozděná je korunní římsa a horní část zdiva štítu v průčelí. V zadní stěně je svislá prasklina. Fasáda je zničená. Věž má nová okna, dveře a okenice, okna a dveře v lodi jsou provizorně zabedněné. Uvnitř je kostel zpustošený. Klenba v presbytáři drží. Nahrubo je nově omítnutá kruchta v kostele. - Pozemek s kostelem patří církvi, která v letech 2013 - 2014 nechala obnovit zastřešení lodi kostela s využitím dotace z Programu rozvoje venkova, přičemž dřevo na nový krov věnovala obec Lestkov ze svých obecních lesů.

Zdroj: Michal Ješátko