← kaplička (Domanice) kaple Nejsvětější Trojice a sv. Jana Nepomuckého (Domaslavice) →
6408 kostel sv. Jakuba Většího

ve vsi

V rekonstrukci; má novou střechu. Opravena je koruna zdiva presbytáře a levé strany lodi. Omítka je silně poškozená, místy je vyspravena omítka průčelí. Několik oken je rozbitých. - V poválečném období potkal kostel a faru osud řady dalších sakrálních staveb v západních Čechách. Komunistická moc neměla zájem o jejich údržbu, církevní život byl potlačován. - V 80. letech 20. století se na faru dostal páter Chroust, kolem kterého se zformovalo společenství mladých věřících, kteří sem dojížděli z větších měst. Pro další život místa byla tato aktivita patrně nejdůležitější. V 90. letech 20. století, kdy na faře již další duchovní nebydlel, se k její správě a provozu přihlásili někteří z těch, kteří sem dojížděli v 80. letech. Pod vedením jáhna, tehdy mladého křesťanského „aktivisty“ Elvy Frouze, založili sdružení Cantate, které převzalo faru a nabízelo ji jako prostor pro řadu komunitních, uměleckých a vzdělávacích aktivit dětí i dospělých pocházejících především z Plzně. Na Cantate pak navázal spolek Domaslav založený v roce 1998, který se o areál místního kostela a fary v duchu předchozích správců stará dodnes. Od roku 2006 navíc spolek začal s většími opravami kostela, získává finanční prostředky od soukromých dárců i z veřejných zdrojů a snaží se postupnými kroky kostel rekonstruovat. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: poklady.cpkp-zc.cz