← kaple (Přimda) kostel sv. Jiří (Přimda) →

SZ od města

Má vcelku novou střechu. Omítka je mírně poškozená. Zavřená, zařízená. – V časopise Sudetendeutsche Zeitung č. 45/2020 se o historii kaple píše toto: „Z pozůstalosti bývalého ředitele školy v Přimdě Antona Ehrharta obdržel Josef Hüttl staré fotografie mariánské kaple. V důsledku dvou orkánů v letech 1868 a 1871 byl celý vrch, na kterém se nachází zřícenina hradu, zcela odlesněn a pak se na odlesněném úpatí po několik desetiletí pěstovalo hlavně zelí. Teprve v letech 1904 až 1908 byly svahy postupně opět zalesněny, takže pěstování zelí bylo potlačeno, jak píše Theodor Schuster v roce 1911. - Stavitel Anton Thurner z Přimdy postavil kapli v roce 1852 z vděčnosti za to, že se mu podařilo předtím zdárně a bez úhony postavit městský kostel v Mariánských Lázních, hlavně technicky náročnou realizaci kopule uvedeného kostela. Dle staré pověsti stojí kaple v Přimdě na místě, kde údajně přišlo o život několik lidí, kteří kdysi před mnoha staletími stavěli na vrcholu hrad. - Po roce 1945 neměli noví obyvatelé Přimdy žádný vztah ke kapli a tato byla vandalsky poškozena. Původní mariánská socha s uraženýma rukama ležela na zemi. V roce 1970 se několik přimdských rodáků, konkrétně Josef Kellner, Karl Weishar, Anton Graf, Josef Stich, Josef Frank, manželé Forelle a další, po domluvě s městysem Waidhaus, rozhodli postavit v těsné blízkosti státní hranice na německé straně na Kreßbergu, ale zároveň na dohled zříceniny hradu Přimda, náhradní mariánskou kapli, kterou financovali z uspořádané sbírky. Stavbu nové kaple řídila architektka Ilse Schwind." - Zpustošená kaple na české straně hranice byla obnovena v roce 1993. - Pozemek s kaplí patří městu Přimda.

Zdroj: Sudetendeutsche Zeitung č. 45/2020