← kaple Panny Marie (Přimda) kaplička (Přímětice) →
6207 kostel sv. Jiří

ve východní části náměstí historického města

Věž má novou měděnou střechu. - Kostel je poprvé zmíněn roku 1369, úpravy proběhly v roce 1582. V letech 1824 - 1826 byla věž zvýšena o 3 sáhy (téměř 6 m). - Tři americké bombardéry zápalnou a fosforovou municí bombardovaly dne 20.4.1945 kolem 11:00 městys, kde bylo zničeno 150 domů a dalších staveb, mimo jiné byl zasažen kostel sv. Jiří. Věž kostela se po přímém zásahu proměnila v hořící pochodeň, protože byla vyšší než okolní zástavba. Zvony spadly. Teprve večer se lidé po snaze zachránit alespoň něco z vlastního majetku z hořících domů odvážili i do kostela. V kostele byly požárem zničeny kromě zvonů a vrchní části věže kůr a varhany. Naštěstí novogotické oltáře, kazatelna a presbytář zůstaly zachovány. Do Vánoc 1945 byla střecha věže a lodi nouzově opravena, aby do objektu nezatékalo. Následná absence údržby po roce 1948 ovšem způsobila znovu zatékání dešťové vody mezi věží a střechou lodi, což v těchto místech značně poškodilo omítky. O záchranu kostela se postaral v 80. letech 20. století farář Vladimír Born; tehdy také dostala věž kostela novou báň. Při archeologických výzkumech byly nalezeny základy slovanské rotundy a dva gotické náhrobky, které byly instalovány k jižní zdi lodi. Po roce 1989 bylo provedeno odvodnění a položena nová podlaha z cihel. Farář Born k lítosti nejen německých rodáků ovšem nechal odstranit všechny novogotické oltáře, které byly bez problémů restaurovatelné. - Pozemek s kostelem patří církvi.

Zdroj: Ing. Günter Fiedler