← kaple Nejsvětější Trojice (Svojšín) kaple sv. Mikuláše (Svojšín) →
6149 kostel sv. Petra a Pavla

70. či 80. léta 12. století

s kamennou neomítanou věží

Má novou střechu, věž měděnou. Kolem levé stěny odstraněna nanesená zamina. - První písemné zprávy o Svojšíně se týkají Oldřicha ze Svojšína a váží se k roku 1177. Oldřich za Svojšína byl zřejmě stavebníkem kostela sv. Patra a sv. Pavla a navazující tvrze, která byla skoro půl tisíciletí šlechtickým sídlem. Románská věž a severní zeď kostelní lodi je posledním pozůstatkem komplexu raně středověkého sídla pánů ze Svojšína. Stavba kostela je datována použitou stavební technikou do 70. nebo 80. let 12. století, která se jeví blízkou stavební technice štaufovské stavební produkce. V přízemí věže je zachována krásná románská místnost, sklenutá čtyřmi klenbami do středního sloupku a v 1.patře na jižní straně je románský portálek, který dnes vede do věže z kůru, ale původně sloužil pro spojení mostkem s vedle stojící tvrzí. V 17. století, tedy v době, kdy majitelé panství zahájili výstavbu barokního zámku, byl kostel rozšířen zejména k jihu a k východu. Originálně je řešena část presbytáře, kde jeho polygonální závěr je obestavěn též polygonální stavbou úzkého ochozu, v patře s panskými emporami. Stavební vývoj kostela byl ukončen přístavbou rodinné hrobky majitelů panství pánů Juncker- Bigatto v polovině 19. století. - Kostel má poměrně jednoduché vybavení, které bylo ztenčeno zlodějskými nájezdy. - Pozemek s kostelem patří církvi, která zorganizovala opravu kostela s využitím dotací z Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: Ing. arch. Jan Soukup