← kaple (Hamry) kaple (Hamry) →

Torzální (známka 500) zděné kaple

u domů Na kopci u zbořeného Bergova dvora (Berghof) č.p. 55 (před 1880 č.p. 87)

se sanktusníkem

Téměř zbořena. Bez střechy, krovů a stropu. Zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 3,1 x 3,55 m), do výšky: levá stěna vpředu zbořena až k zemi, vzadu 0,3 m, pravá stěna vpředu cca 0,2 m, vzadu cca 0,4 m, zadní stěna kromě levého rohu cca 0,6 m. Nově jsou odstraněny okolní křoviny. - Po vyhnání původního německého obyvatelstva v říjnu 1946 nebyl dům č.p. 55 hned obydlen. Podle zápisu ve školní matrice Obecné školy v Hamrech ze dne 22.02.1948 a školní kroniky roč. 1947/1948 byl dosídlen početnou rodinou Rudolfa Latka - reemigranta z Rumunska, který přišel do vsi Hamry dne 28.1.1948. Počátkem 50. let 20. století byla po vzniku hraničního pásma rodina vystěhována a dům i s kaplí byl zbořen. - Okolní domy byly zbořeny, okolí je zarostlé náletovými dřevinami. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.

Zdroj: Jiří Červinka