← kaple Nejsvětější Trojice (Hamry) kaple sv. Anny (Hamry) →

Polozřícené (známka 455) zděné kaple

u domů Na kopci u zbořeného dvoru Berg-Peter (Berg-Peter-Hof) č.p. 54 (před 1880 č.p. 85)

Zčásti zbořena; zůstalo pouze obvodové zdivo (cca 2,2 x 3 m) do výšky: pravý zadní roh cca 1,5 m, levý zadní roh cca 1 m, levá stěna cca 1 m, pravá stěna se postupně snižuje dopředu z 1,5 m na 1 m. Fasáda je zničená. Z okolí kaple jsou nově odstraněny náletové dřeviny. - Kaple stála na nejvyšším místě pozemku nad usedlostí. Zvenčí byl nade dveřmi kříž, uvnitř byl obraz Panny Marie a svícen. O kapli se až do roku 1946 starala Marie Kollrosseová z přilehlého statku a pravidelně ji zdobila květinami. Po vyhnání rodiny Kollrosseovy v říjnu 1946 nebyl dům č.p. 54 obydlen. Podle zápisu ve školní matrice Obecné školy v Hamrech ze dne 22.2.1948 a školní kroniky ročník 1947/1948 byla však dosídlena sousední nemovitost čp. 55 (Berghof ) početnou rodinou Rudolfa Latky - reemigranta z Rumunska, který přišel do obce Hamry dne 28.1.1948. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.; podnik plánuje opravu kaple v roce 2024.

Zdroj: Erwin Wierer, Jiří Červinka