← kaple (Sezemín) kaple sv. Michala (Schafhäuser) →
5609 kaple Nanebevzetí Panny Marie

severněji položená z dvojice kaplí ve vísce, u bývalého dvora Christlgirgl

středně velká

Má novou šindelovou střechu, chybí jí zvonička (odstraněna při opravě v roce 1989). Zvonilo se třikrát denně. - Kaple byla též nazývána Brücklova kaple (Brückl Kapelle). - Kaple je přesnou zmenšenou kopií staré Hauswaldské kaple u Srní. - Jde o nejvýše položenou zachovanou kapli na české straně Šumavy (cca 1050 m n.m.), leží na modře značené turistické trase Čachrov, Chřepice, Můstek. Kaple sama je postavena asi 100 m před rozcestníkem na Můstek. - Do kaple se vešly pouze čtyři lavice s klekátky. Nad oltářem se dochoval na plátně malovaný obraz Madony s děťátkem, originální lidová malba z okruhu pasovských madon. V roce 1868 ji namaloval nýrský malíř Wieder. Když plátno zchátralo, byla podle originálu pořízena hodnotná kopie. Na nízkých kamenných zdech pod prkenným stropem byla umístěna celá řada obrázků na skle, malovaných tímtéž autorem. Vynikalo 14 obrazů křížové cesty, na nichž Kristovo utrpení bylo zasazeno do zdejší šumavské krajiny. Interiér byl zdevastován v 50. letech 20. století. - Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p. - Ves Stráně (tvořily ji tři dvory) je zcela zbořena).