← kaple sv. Filipa Neri (zv. Patriarcha) (Lázně Svaté Markéty) křížová cesta ke kapli Patriarcha (Lázně Svaté Markéty) →
5104 kaple sv. Markéty

732630
1945–1989
13.6.1859 (základní kámen) - 1861
v lázních

se sanktusníkem

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Opraven i inventář. Kolem je nově uděláno odvodnění. Nově jsou odstraněny náletové dřeviny z okolí kaple. – Objekt byl postaven po roce 1873, dokončena pravděpodobně na sklonku roku 1880. Ve státním okresním archivu Prachatice je uložena původní plánová stavební dokumentace kaple z roku 1873 označená úředním razítkem Městského úřadu Prachatice dne 18.7.1879 a dne 15.12.1880. – Kaple představuje první objekt zastavení historické poutní cesty, tehdy lemované platanovou alejí, k prameni Patriarcha s kaplí sv. Filipa Neri. Postavena je v čistém pseudogotickém stylu s využitím všech odpovídajících architektonických prvků, zejména lomeného oblouku, opěráků, hmoty, mohutného vítězného oblouku, nástěnné výzdoby, četných pohledových kamenných prvků s vysokou kvalitou řemeslného zpracování, čímž se odlišuje od řady jiných dobových kaplí, provedených převážně zjednodušeně v omítané náhražce s polychromií. – Stavba půdorysně obsahuje čtvercovou hlavní loď s navazujícím užším a kratším presbytářem. Na nárožích kaple předstupují z pravoúhlého půdorysu gotizující, diagonálně orientované opěrné zděné pilíře. Symetrické průčelí kaple je orientováno na sever ke zmíněné původní poutní cestě. Obsahuje vstup v mohutném, hrotitě zaklenutém kamenném portálu ze žulových bloků, ukončený trojúhelníkovým štítem, shora sedlově zakrytým kamennými deskami s podélným výžlabkem v čelní ploše a vrcholící kamenným rovnoramenným křížem. Masivní dvoukřídlé vstupné dveře zvenku nesou gotizující kování iluzivních závěsů. V obou bočních stěnách je prolomeno po jednom okně do lodi kaple i do presbytáře. Okna jsou úzká a vysoká, s hrotitě zaklenutým nadpražím. Loď zastřešuje čtyřstranná jehlancová střecha, jejíž sklon je u okrajů střechy zmenšený námětky na krokvích. Na zastřešení lodi navazuje sedlová střecha presbytáře, zvalbená na svém konci. V interiéru je významná bohatá plošná malířská výzdoba, zahrnující v dolní polovině stěny lodě gotizující „drapérii“, tvořenou nakoso orientovanými kachli s rozetou a v horní polovině imitaci renesančních psaníčkových sgrafit, nad nimiž stěnu pod fabionem ukončuje ornamentální pás s motivem růží a dubových ratolestí. Stěny presbytáře pokrývá nad úrovní parapetů oken malovaný dekor s motivem drobných lilií, pod ním „drapérie“ s kvadriloby a stylizovanými kříži. Loď kaple přechází do presbytáře nezvykle mohutným hrotitým profilovaným vítězným obloukem ve stylu velkých kostelních staveb. – Město Prachatice dlouhodobě chátrající nevyužívanou kapli koupilo v roce 2014 za symbolickou částku od předchozího vlastníka, a to s cílem její opravy a znovuoživení. Již v roce 2008 přitom město u tehdejšího vlastníka iniciovalo podání žádosti Ministerstvu kultury o prohlášení kaple za kulturní památku. Kulturní památkou byla kaple prohlášena v roce 2010. - Pozemek s kaplí patří městu Prachatice; město v letech 2015 - 2018 zorganizovalo opravu kaple i jejího inventáře. V roce 2015 město Prachatice realizovalo první etapu obnovy kaple zaměřenou na její exteriér. Bezprostřední okolí kaple bylo vyčištěno od náletové zeleně, prostor u základů odvodnila drenáž. Z větší části byly nově provedeny venkovní omítky, v dolní části se sanačním omítkovým systémem. Na střeše byl opraven krov, obnovena zřícená zvonička a malé obloukové vikýřky s praporkem. Nově provedena byla střešní krytina z pozinkovaného plechu s vrchním nátěrem tmavě šedou barvou (přibližně odpovídající barvě břidlice). Nad lodí kaple byl zbudován nový dřevěný trámový strop se záklopem a podhledem, namísto předchozího částečně zříceného. Barevnost fasády kaple vychází z původního řešení, zjištěného předcházejícím restaurátorským průzkumem nátěrových a omítkových vrstev. Fasáda je pojednána monochromně cihlovou červení, pouze okenní niky jsou okrové. V souladu s původním provedením jsou do barvy omítky polychromovány i související kamenné prvky parapetů oken a částečně opěrných pilířů. První etapa obnovy kaple vyšla na 1 milion 22 tisíc Kč, z toho 390 tisíc korun pokryl příspěvek Ministerstva kultury z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. V roce 2016 město Prachatice realizovalo druhou etapu obnovy kaple zaměřenou na její interiér. Opraveny byly omítky stěn a stropu s rekonstrukcí a restaurováním jejich malířské výzdoby. Repasovány byly vstupní svlakové dveře s výplní naddveřního tympanonu (nadsvětlíku) a osazeny byly nové výplně oken. Na úhradě celkové ceny druhé etapy ve výši 513 tisíc Kč se částkou 330 tisíc korun podílel příspěvek Ministerstva kultury z uvedeného dotačního programu. Roku 2017 doplnil presbytář kaple obnovený oltář. Z původního oltáře z 19. století se dochovala pouze podesta a spodní část oltáře; menza (oltářní stůl) a predela (podnož nástavce). Nástavec oltáře (tzv. retabulum) se nedochoval. Obnova proto zahrnovala restaurování zachovaných a rekonstrukci (výrobu) chybějících částí podle dohledané historické fotografie. Ústřední část oltářního nástavce tvoří nika se sochou světice, tzv. oltářní archa. Po obou jejích stranách jsou tři sloupky zakončené fiálami, vždy s ozdobnou pozlacenou řezbou tzv. křížové kytky na špici. Fiály svou vertikalitou symbolizují touhu po přiblížení se nebi – Bohu. Každou zdobí také pozlacené řezby krabů, kterých je celkem 64. Mezi sloupky jsou výplňové profilované pozlacené řezby, ornamentální blíže nice a s rostlinným motivem při vnějším okraji oltářního nástavce. Jeho šikmé horní hrany zdobí dalších 14 pozlacených řezeb. Retabulum vrcholí tympanonem vyplněným ornamentální řezbou s pozlaceným křížem ve vrcholu. Obnova oltáře vyšla na 337 tisíc Kč, z čehož 300 tisíc korun pokryl příspěvek Ministerstva kultury z již zmíněného dotačního programu. Roku 2018 byla oprava kaple dokončena obnovou dvou lavic z původního vybavení kaple a rekonstrukcí zábradlí mezi lodí a presbytářem, které se nedochovalo. Oltářní archu doplnila polychromovaná dřevořezba sv. Markéty, provedená dle historické fotografie Josefa Seidela, poskytnuté Museem Fotoateliér Seidel v Českém Krumlově. Celkové náklady těchto tří akcí dosáhly 337 tisíc Kč, přičemž na rekonstrukci zábradlí přispěl Jihočeský kraj částkou 40 tisíc korun z dotačního programu Kulturní dědictví – opatření č. V Nemovité kulturní památky. - Kaple byla po opravě slavnostně znovu posvěcena dne 13.7.2018. - Původní budovy blízkých lázní jsou s jednou výjimkou zbořeny.