4985 kaple zvaná Gofaheln Moachta

autohavárie
J od vsi, u silnice

malá, kamenná, neomítaná

Bez dveří, zařízená. - Kaple byla zničena při autonehodě v prosinci 2010, po nárazu terénního auta se kaple rozpadla na jednotlivé žulové bloky. Ty byly uloženy spolu s kovovou mříží ve statku ve Slunečné. Ještě před vyřízením pojistky a obnovou kaple havaroval na stejném místě kamion; proto bylo po dohodě s památkáři a majitelem pozemku rozhodnuto, že kaple bude obnovena nedaleko od původního místa, kde by nebyla tolik ohrožená (původně kaple stála na souřadnicích 48.817639°N, 13.966293°E). K obnově kaple došlo v roce 2015, nový obraz do kaple namalovala malířka Vladimíra Fridrichová Kunešová. Kaple byla po obnově znovu posvěcena dne 7.11.2015. - Kaple byla nazývána Gofaheln Moachta či Gafelhel Moachta. - Ke vzniku kaple se váže následující příběh: "Píše se rok sedmnáctistý Léta Páně. Kraj při mladém toku Vltavy je potemnělý, zamlklý. Švédská vojska před půl stoletím zničila vesnice a za oběť mu padly i o samotě stojící statky a stavení. Nemoci a hlad provázejí životy lidí v této beztak drsné krajině. Nastává čas adventní a sýpky a stodoly jsou prázdné. Jak přežijí lidé tuto zimu? Albert Müller, sedlák ze Sonnbergu – Slunečné, se vypravil s koňským potahem pro obilí až do vzdálených Uher. Pořídil dobře a s radostí v srdci se vracel zpět do zbědovaného kraje. Veze záchranu nejen pro svou rodinu, ale pro všechny lidi ve vsi. Projel Želnavou a před ním se již na kopci objevila stavení jeho vesnice. Je na konci cesty. Jen ještě přejet údolí a pak strmé stoupání ke Slunečné. Vysílení koně však ten kopec nevyjedou. Nejprve padl únavou první, po něm druhý. Sedláček nešťastně hleděl na své věrné koníky. Co počít? Vždyť domů je to už nedaleko. Domov je na dohled a za jeho zády želnavský kostel. Vždy se k němu lidé obraceli s modlitbou a prosbou. Prosili Pannu Marii - Liebe Frau - o pomoc. Také on poklekl, děkoval za úspěšný návrat domů a prosil, aby mohl cestu dokončit. Nejen pro sebe, ale pro lidi, kteří čekali a doufali, že hladová smrt nenavštíví jejich domovy. Na temném nebi se nejprve objevila nejasná záře a pak se zjevil nadpozemsky krásný obraz ochránkyně kraje. S její pomocí a patrně též pomocí lidskou Albert Müller i s povozem dosáhl cíle své cesty." Na památku této události nechal Albert Müller po letech roku 1728 na místě záchrany svých koní postavit nejprve dřevěnou kapličku s obrázkem, který vyprávěl jeho příběh. Kaplička se podle blízkého statku jmenovala Gofaheln - Moachta. Dlouho stála dřevěná kaplička při staré cestě mezi Slunečnou a Želnavou, až jednou při silné bouři padl na ni vyvrácený strom a zcela ji zničil. Obraz klečícího Alberta Müllera však zůstal nepoškozen. Obraz byl uschován v blízkém statku a lidé u něj každou sobotu zapalovali svíci. Přešla léta a rod Müllerů na dávnou událost nezapomněl. Jakob Müller nechal roku 1909 postavit novou, tentokrát žulovou kapli. Obraz se již do ní nevrátil, ale byl nahrazen soškou Panny Marie; ta však byla ukradena po 2. světové válce. Po poslední renovaci kaple v roce 2015 do ní Vladimíra Fridrichová Kunešová opět namalovala obraz s modlícím se Albertem Müllerem vedle svých padlých koní. - Pozemek s kaplí patří Státnímu pozemkovému úřadu.

Zdroj: Vladimíra Fridrichová Kunešová

• Vladimíra Fridrichová Kunešová napsal 07.02.2014 15:31

Malá oprava. Obraz se teprve maluje. V kapličce byl před jejím zničením barvotiskový obrázek bez valné ceny.

Děkuji za upozornění, opravil jsem.

• Vladimíra Fridrichová Kunešová napsal 26.11.2015 07:07