← kaplička (Svinná) kaplička (Svinná) →
4866 kaple sv. Floriána

s věží

Má novou střechu. Fasáda je zničená. Okna a dveře jsou opravené. Uvnitř je v pořádku, opravu vyžaduje jen kůr. Kolem je nově uděláno odvodnění. - Obdélná, kamenná stavba s připojeným odsazeným, trojboce uzavřeným presbytářem na jihovýchodě, krytá sedlovou, nad závěrem valbovou eternitovou střechou. Před hlavním, severozápadním průčelím, zakončeným trojúhelníkovým štítem s volutovými křídly stojí představěná nízká dvoupatrová hranolová věž, završená nízkou plechovou jehlancovou stříškou, přecházející v mohutnou oplechovanou cibulovou báň se šestibokou sloupkovou lucernou s cibulovou stříškou s dvouramenným křížem na vrcholu. Jednotlivá patra věže jsou oddělena jednoduchými příčnými pásy. V přední stěně věže je prolomen obdélný kamenný portál vstupu s klenákem a datací „1827“ ve štukovém rámu v nadpraží. Přízemí věže slouží jako předložené loubí či předsíň. První patro věže je na přední straně v ose nad vstupem prosvětleno obdélným, segmentem zakončeným oknem. Druhé patro věže je na třech stranách prolomeno obdélnými, polokruhově zakončenými okny. Podélné stěny kaple jsou prolomeny po dvou obdélných, segmentem zakončených oknech. Stejné okno se nachází také v pravé boční stěně presbytáře a patrně bývalo i prolomeno i na stěně protějškové. V závěrové stěně presbytáře je situováno malé oválné okénko. Vnější stěny kaple byly hladké, členěné pouze iluzivní nárožní bosáží a šambránami oken v omítce s klenáky. Zdobné prvky fasády jsou dnes zachovány pouze ve fragmentech. Vnitřní jednolodní prostor je plochostropý se zachovanými stopami krásné výmalby. Presbytář kaple, sklenutý zajímavou železobetonovou klenbou, se do lodi otevírá polokruhovým triumfálním obloukem. V lodi je umístěna menší dřevěná kruchta s obloukovitě prohnutou předprsní. Vnitřní zařízení tvoří portálový hlavní oltář sv. Floriána. Ve vysokém výklenku, pokračujícím až do nástavce oltáře, stávala socha sv. Floriána. Po obou stranách oltáře jsou zavěšeny obrazy Srdce Ježíšova a Srdce Panny Marie. Na severní boční stěně lodi kaple je zavěšen vysoký, silně poškozený olejový obraz s výjevem Korunované poutní Panny Marie ve středovém poli, doprovázené postavami sv. Anny s malou Marií, sv. Antonína Paduánského a patrona kaple sv. Floriána. - Obecní klasicistní kaple byla postavena podle návrhu architekta V. Brzoteckého na místě starší kaple na návsi uprostřed vsi. Dne 3.3.1891 sestavil varhanář Josef Hillitzer nové varhany. V roce 1893 nechali Karl Kutschka a manželé Johann a Anna Kluppovi z usedlosti č.p. 26 renovovat hlavní oltář kaple malířem F. J. Wurdakem ze Stříbra. Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaple užívána a udržována a postupně chátrala. Vnitřní zařízení opuštěné kaple bylo následně rozkradeno či zničeno.- Dne 18.1.2002 byla kaple sv. Floriána zapsána na státní seznam kulturních památek pod rejtř. č. 51246/4-5264. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí patří obci Útvina; ta nechala zpracovat projektovou dokumentaci na opravu kaple a organizuje její opravu (je třeba celkem cca 2,8 mil. Kč).