márnice židovského hřbitova (Luka) →

hřbitovní kaple
J od vsi, na hřbitově

se sanktusníkem

Fasáda je zničena. Uvnitř jsou zbytky zařízení. - Velká neorientovaná obdélná kaple s užším odsazeným pravoúhlým presbytářem s rovným závěrem, krytá původně šindelovou, dnes plechovou valbovou střechou se šestibokou sloupkovou zvoničkou se zvonovou bání. Vstupy do kaple jsou vedeny obdélnými portály vchodů, prolomenými v jihozápadní a jihovýchodní stěně lodi. Jihovýchodní podélná stěna lodi je prolomena dvěma, stěna presbytáře pak jedním oknem s odsazeným polokruhem. Vnější stěny kaple jsou hladké, bez členění. Ve vnější závěrové stěně presbytáře je umístěna zasklená nika. Vnitřní prostor kaple je plochostropý, krytý dřevěným malovaným kazetovým stropem z roku 1710. Triumfální oblouk kaple je zakončen polokruhem. V lodi kaple je umístěna dřevěná kruchta. Vnitřní zařízení kaple tvoří zdevastovaný portálový sloupový hlavní oltář v raně barokních formách z doby kolem roku 1650. Architektura oltáře je doplněna boltcovým ornamentem. Ve středové nice stávala polychromovaná soška sv. Anny Samotřetí. V nástavci oltáře bylo umístěno sousoší Nejsvětější Trojice. Na levé straně triumfálního oblouku je umístěna dřevěná pětiboká kazatelna s jednoduchou stříškou. - Stavbu kaple započal na svátek sv. Anny v roce 1648 tehdejší držitel zdejšího panství Heinrich Pröllhofer z Purkersdorfu a po jeho smrti ji nechala dokončit vdova Anna, rozená Štampachová. V roce 1710 byl vynesen nový dřevěný malovaný kazetový strop kaple, který musel být roku 1717 opravován. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek s kaplí patří od roku 2023 obci Verušičky, která jej získala převodem vlastnictví od církve.